Hayatımızı anlamlandıran ara duraklar vardır. Bu duraklar, rutinleşmiş, akıp günlük meşgalelere dur deme zamanlarıdır. Günü bölen duraklar; namaz, yemek vakitleri, gece-gündüz gibi değişimler hayatımızı manalı hale getirir. Gecenin ve gündüzün olmadığı, anın hep aynı kaldığı bir dünyada yaşanamayacağı gibi yaşamanın da ne kadar anlamlı olacağı tartışılır. Haftayı bölen cuma, yılı bölen oruç, bayram gibi zamanlar şükretmenin, teşekkür etmenin, hatırlamanın, yakınlaşmanın, paylaşmanın, yardımlaşmanın zirve yaptığı zamanlardır.
Şükürler olsun yine bir bayrama kavuştuk. Kurban Bayramı’nın mana ve ehemmiyetini 7 hisseli kurban gibi 7 kavram etrafında değerlendirmek istiyorum. Yılın iki ana durağından biri olan Kurban Bayramı bizim için ne ifade eder? İşin emir tarafı başımızın üstüne ben insani hasletler açısından bakmak istiyorum.
1- Yakınlaşmak: Kurbanın manası yakınlaşmaktır. İnsanın hem Rabbine hem de yarattıklarına yakınlaşmasıdır. Bayramlar küskünlerin barışmasına, hastaların ve kimsesizlerin hatırlanmasına, sınıfları, rütbeleri bir kenara bırakarak birlik ve beraberliğe vesile olur. Sadece insanlar mı hayvanat ve nebatatla yakınlaşmak onların hak ve hukukunu korumanın vesilesidir bayramlar.
2- Şükretmek ve teşekkür etmek: Bayramlar Mevla’nın verdiği nimetlere şükretmek zamanlarıdır. İnsan her zaman şükretmesini bilmelidir. Güzel bir sözümüz var “Şükretmesini bilmeyen şükürsüz kalır.” Bayramlarda verilen nimetlerin daha çok farkında olarak nimet sahibini hatırlamak huzurlu ve mutlu olmanın yollarından biridir. Yaradan’a şükrederken yarattıklarına da teşekkür etmek gerekir. İnsanlara teşekkür etmenin, hal ve hatırını sormanın en iyi zamanlarından birisi de bayramlardır.
3- Paylaşmak: Nimetlerin şükrünü eda edebilmenin yollarından bir tanesi de var olanı paylaşmaktır. Kurban kesmenin ana amaçlarından biri de yoksulu, kimsesizi gözetmekten geçer. Bu yüzden kurbana yakışan en güzel kavramlardan birisi paylaşmaktır. Sadece kurban etini paylaşmakla yetinmemek lazım, sevgiyi, dostluğu, kardeşliği de paylaşalım ki maksat hâsıl olsun.
4- Sabretmek:Hayatta insanın ne ilekarışılacağını bilmesimümkün değildir. Yaşamak aynı zamanda bir sabır işidir. Hazreti İbrahim ve İsmail’in sabrı her insana örnek olacak niteliktedir. Sabır pasif bir duruş anlamına gelmez; bir işin gereğini yaptıktan sonra sonuçlarına katlanmak anlamındadır.
5- Yardımlaşmak:Hisseli kurban kesmek çok güzel bir yardımlaşma örneğidir. 7 kişinin ortak olarak bir araya gelerek bir ibadeti beraber yapmaları bütün işlere teşmil edilecek bir misaldir. Yardımlaşarak bir işi yapmak berekete vesile olacaktır.
6- Hatırlamak: Bayramlar hatırlanma ve hatırlama zamanlarıdır. Yaşlıların, kimsesizlerin, garip gurebanın en çok hatırlandığı günlerdir. En yakından başlayarak akraba, yakın uzak komşuların hal ve hatırlarını sormanın, küskünlerin barışmasının en güzel vaktidir, bayram.
7- Tevekkül: Sebeplere yapıştıktan sonra sonuçları Mevla’dan beklemenin zirvesidir, bayram. Tevekkül için Hz.İbrahim ve İsmail’de çok örnekler vardır. Onlar imtihanın büyüğünü yaşadılar.
Bayramınız mübarek olsun. Daha nice bayramlara sağlık ve huzurla…