Bayırbucaklı gençlere İsrail kurşunu

Abone Ol

TIR meselesinin merkezinde BayırbucakTürkmenleri var ama onların dramını 1938’den bu yana pek duyan olmadı.

Hatay, Anavatan’a katılma kararı aldıktan sonra Türkiye’den Suriye tarafına doğru Hatay’dan zorunlu göçler yaşanırken, Suriye’den de Hatay’a tersine göç trafiği vardı. Fransızlar çekildikten sonra, 1949-1953 arasında Suriye, Türkiye’nin nüfuz alanındaki Türkmenlere baskı uyguluyordu. O dönemde zulümden kaçabilen Türkmenler sınırlarımıza doğru akın etti.

1967 Suriye-İsrail savaşı sırasında 16 yaşından büyük Türkmen gençler cepheye gönderildi. Şehit oldular… 1967’de de büyük bir akın yaşandı. Türkiye bu iki olağanüstü dönemde sınırlarını Türkmenlere açtı. Toplam 3 bin 200-3 bin 500 hane Hatay ve Adana çevresine yerleştirildi.

O sınırlar bir daha açılmamak kaydıyla güneyden gelecek Türklere kapatıldı. Bayırbucaklılar (Suriye Türkmenleri) Türk vatandaşlığına alındı. Ayyıldızlı kimlikler verildi. İlginçtir, Suriye bu kişileri nüfusundan düşürmedi.

Türkiye’nin yazılı olmayan politikasını şöyle özetleyebiliriz:

Misak-ı Milli sınırları dışında kalan 50 ile 100 kilometrelik güvenlik şeridinde hassasiyet uygulaması vardır. Konuşulup yazılmasa bile bu uygulanmıştır, uygulanmaktadır. Buralarda yaşayanlardan bu alanın boşaltılmaması istenmiştir. 1982’de MGK’nın tavsiye kararı var. Bunun başka belgesi de yoktur. Bu nedenle çizginin öteki tarafından gelecek vatandaşlık talepleri zorlaştırılır, kabul edilmez. Hazırlanan dosyalar genelde menfidir. Eskiden bu bölgelerden gelen kişilerin vatandaşlık taleplerini Bakanlar Kurulu değerlendirirdi.

Güney Azerbaycan (İran), Özerk Acara Devleti, Batum, Filibe (Bulgaristan), Batı Trakya (Yunanistan) için aynı hassasiyet vardır. Böylece Türkiye etrafını, Türklerin yoğun olarak yaşadığı topraklarla değil, Türk toprağı ile çevirmiştir. Güneyimizdeki BayırbucakTürkmenleri’nin yaşadığı bölge, 54 köy 2 nahiyeden oluşuyor. Hatay’ın Yayladağı ile Suriye’nin Laskiyesi arasında bulunan bölgede, 200 bin kişi yaşıyor ve Türkiye ile aralarında başka engel yok. Osmanlı döneminde de bu çok stratejik bölge korundu…

Bayırbucak, 1938’den bu yana Türkiye’ye Doğu Akdeniz’den ve güney kara sınırlarından gelecek tehditlere karşı muhafaza edilen, gözetilen bir coğrafya…