Gündem

Başbakan Yıldırım: ABD’nin Patriotları, S-400’lerin alternatifi değildir

Abone Ol

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurlardaki değişkenliğin geçici bir durum olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Malum Türkiye’nin dünyaya açık bir ekonomisi var. Zaman zaman dalgalanmalar olabilir. Bunların etkileri de sınırlıdır ve geçicidir. Dolayısıyla asıl olan orta ve uzun vadede ekonominin sağlıklı bir şekilde işlemesidir.” dedi.

“ABD’nin Patriotleri, S-400’lerin alternatifi değildir”

Yıldırım, ABD ile Patriot füze savunma sistemi ile ilgili iddialara ilişkin soruya da “Türkiye NATO üyesi bir ülke. Dolayısıyla NATO’nun sınırları Türkiye’nin güney sınırlarından başlıyor. ABD Suriye’de bir takım yanlışlarına rağmen hala bizim müttefiğimizdir. ABD’nin Patriotleri, S-400’lerin alternatifi değildir” diyerek yanıt verdi.

“Erbil’e hava sahamızı açıyoruz”

Başbakan Yıldırım, Erbil’e uçuş yasağı ile ilgili, “Kuzey Irak referandumu sonrası hava sahasını kapatmıştık. Bugün itibarıyla hava sahamızı açıyoruz” dedi.

Yıldırım, “Ancak Süleymaniye’ye herhangi bir uçuş gerçekleşmeyecek. Çünkü Süleymaniye’de ülkemize yönelik terör örgütünün faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Bugün itibariyle akşama doğru hava sahası açılmış olur. Sefer planlaması THY ve diğer havayollarının planlamasına göre gerçekleşecek. Bundan sonra da tehdit nerede gözükürse, belirgin hale gelirse oraya da operasyon yapma hakkımız saklıdır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor”

Türkiye’nin terör tehdidi karşısında herhangi bir zaman ve yerle sınırlı olmaksızın mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü ifade eden Yıldırım, “Malum Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı, zaman zaman da Kuzey Irak bölgesine havadan karadan operasyonlarımız gerçekleşiyor. Bundan sonra da tehdit nerede gözükürse, nerede belirgin hale gelirse o noktalara da gerekli müdahaleyi, operasyonu yapma hakkımız saklıdır.” diye konuştu.

“FETÖ mücadelesi terörle mücadele kadar önemli”

15 Temmuz hain işgal girişimini düzenleyen FETÖ ile ilgili en ufak bir iddiayı es geçmenin mümkün olmadığını belirten Yıldırım, FETÖ mücadelesinin terörle mücadele kadar hatta daha önemli bir mücadele olduğunu söyledi.

FETÖ konusunda açılan davaların üçte birinin tamamlandığını dile getiren Yıldırım, “Diğerlerinin büyük bir ihtimalle tamamına yakını bu yıl sonuna kadar sonuçlanmış olacak. Böylece asrın terör olayı ve ülkemizin bağımsızlığına, demokrasisine karşı girişilen alçak darbenin sorumluları yargıda hesabını vermiş olacak.” ifadelerini kullandı.