Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek

Abone Ol

TRT Haber özel röportajın konuğu olan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MUHALEFETİN VAATLERİ İNANILMASI ZOR

24 Haziran öncesi Yıkım İttifakı’nın cumhurbaşkanı adaylarının mitinglerde verdiği vaatleri değerlendiren Mehmet Şimşek, muhalefetin vaatlerinin gerçeklikten uzak, uygulanabilirlikten uzak olduğunu belirterek, “Bugün itibarıyla AK Parti’nin bugüne kadar gerek emeklilere 2 ikramiye her bayramda, gerekse diğer adımlar yani polisimize, öğretmenimize 3600 gösterge, gerekse 65 yaş aylığı alan maaşlarının ikiye katlanmasına bütün bunları topladığınız zaman bütün vaatlerimizin maliyeti 30 milyar liranın altında. Bu da milli gelirin yüzde 1’inin altında. Muhalefetin seçim vaatleri ise 200 milyar lira ile 400 milyar lira arasında değişiyor. Bu gerçeklikten, uygulanabilirlikten uzak.” dedi.

ENFLASYON YILIN İKİNCİ YARISINDA DÜŞECEK

AK Parti hükümetlerinden önceki 10 yılda ortalama enflasyon yüzde 70’in üzerinde olduğunu belirten Şimşek, AK Parti hükümetleri ile bu oranı yüzde 10’da tuttuklarının altını çizdi. Şimşek, “Dolayısıyla bir başarı var bir kere. Yani enflasyonu yüzde 70’lerden yüzde 10 ve altına indirdik.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, spekülatörlerin döviz üzerindeki oyunu, petrol fiyatlarındaki artış ve ABD ile yaşanan gerilim nedeniyle enflasyonun arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Son dönemde enflasyon niye yükseldi? İki sebepten dolayı, bir; kur şoku yiyoruz bu kısmen dış kısmen iç kaynaklı bir de petrol fiyatlarındaki artış var bu tamamen dış kaynaklı. Petrol fiyatları bundan bir bir buçuk sene öncesine göre neredeyse ikiye katlandı. Kurda bizim bölücü terör örgütü ile Suriye’deki terörle mücadelede, ABD ile yaşadığımız gerilimler, FETÖ ile mücadele noktasında Avrupa ile yaşadığımız gerilimler ile para politikasının yeterince güçlü tepki vermediğine ilişkin kaygılardan kaynaklı. Merkez Bankası gereken tepkiyi verdi. Orası düzeldi. ABD ile de şimdi biz Münbiç konusunda anlaştık. Zaten terör koridorunu da kırdık.