Başarı için takımın parçası olmalıyız

Abone Ol

Bu işyerinde heyecan yok!

İş arkadaşlarım hiç bir şey bilmiyor!

Bu kadar paraya bu kadar çalışılır!

Bu kadar emek bu işyeri için fazla bile!

Bu eğitim nereden çıktı? Diplomayı aldıktan sonra da mı okuyacağız?

Bu kadar bilgi bana yeter. Bana ne öğretecekler ki?

Yöneticilerim beni anlamıyor. Müdürüm nedense bana taktı.

Bu işyerinde kimse yeni bir şey üretmiyor ki, ben tek başıma ne yapabilirim? Bu işi hiç mi hiç sevmiyorum! İlk fırsatta bu işi bırakacağım.

Ah bir primi doldurup emekli olabilsem!

Aman be ben bakmasam da olur. Yanlış varsa biri düzeltir.

     Yukarıdaki cümleler size tanıdık geldi mi bilmiyorum ama bu ve benzeri ifadeler hem kişisel gelişimin hem de kurumsal gelişimin başarısının önündeki engel bakış açılarından sadece birkaçıdır.

     Günümüzde hızla değişen organizasyonel ve teknolojik koşullar çalışanların bir işi tek başına yapmalarını imkânsız hale getirmiştir. Gerek hizmet sektörü olsun gerekse de üretim sektörü olsun bütün organizasyonların rekabet ortamında hedeflerine ulaşabilmeleri için sahip oldukları insan gücünü en yüksek verimde değerlendirmeleri gerekmektedir.

     Ekip çalışması ya da yaygın kullanımı ile takım çalışması eğitimden iletişime hizmet sektöründen imalat işletmelerine kadar etkin olarak kullanılıyor. Günümüzde en basit bir iş için bile başkalarına ihtiyacımız var. Bu nedenle sadece hayatımızı sürdürmek için değil, başarılı olmak ve ortaya bir ürün ya da hizmet koymak için de başkalarına ihtiyacımız var. Bu durum başkalarıyla uyum içinde olmak ve “ekip çalışması” yapmak zorunluluğunu beraberinde getiriyor.

     Kişisel gelişim uzmanı Chris Wiedener hepimizin hayatımızın her anında, rollerimiz değişse de aslında her zaman bir takımın parçası olduğumuzu söyler. Ailemiz de çalışma arkadaşlarımız da ait olduğumuz sosyal gruplar da aslında tam anlamıyla birer takımdır ve biz her takımda farklı bir rolü üstleniriz.

    Takım ruhu, insanların egolarını ikinci plana atıp takımın başarısı için mücadele etmesiyle elde edilir. Takım üyelerinin, aynı zamanda hem birey olmaları hem de takımlarıyla tek vücut olmaları gerekir. Takım olmak demek, aynı değerleri paylaşıp ortak bir hedefe kilitlenmek demektir.

Neden takım çalışması yapmalıyız?

Takım çalışmasının faydaları nelerdir?

     Takım; kişisel ve kurumsal hedeflere ulaşmada birbirleriyle ilişkili ve bağımlı olarak çalışması gereken, ekip ruhuna sahip kişilerden oluşan bir gruptur.

     Takım; ortak amaçlar, değerler çerçevesinde, belirlenmiş süreler için, bir hedefe ulaşmak üzere bir araya gelmiş ya da getirilmiş insan grubudur.

     Takım oluşturma; bilinçli ve maksatlı bir şekilde ortak bir amacı gerçekleştirmeye kendilerini adamış bir grubu oluşturma sürecidir.

     Takım çalışması; kişiler arasında bağımsızlığı ve iletişimi geliştirerek güven ortamını oluşturup bu ortamın kalıcılığını sağlayan bir çalışma sistemidir.

Neden takım çalışması yapmalıyız?

Ortak aklı kullanmak,

Tekniklerin kurallarını etkin işletmek,

Etkili iletişim kurmak,

Takım içi informal iletişimi geliştirmek için takım çalışması yapmalıyız.

Takım çalışmasının faydaları nelerdir?

Kurumsal verimliliği artırır,Problem teşhisini ve doğru çözümü sağlar,Çalışanları yönetime katar,Bilgi paylaşımı ve iletişimi artırır.

     Aşağıdaki anonim söz takım çalışmasının aşamalarını özlü bir şekilde anlatmaktadır:

Bir araya gelmek bir başlangıçtır.Bir arada kalmak bir ilerlemedir.Bir arada çalışmak ise başarının ta kendisidir.