Güncel

Barnard Yıldızı Sistemi'nde ilk kez bir gezegen keşfedildi

Avrupa Güney Rasathanesi'nden (ESO) bilim insanları, Dünya'ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde ilk kez bir gezegen gözlemledi.

Abone Ol

Bu keşif, ESO'nun Şili'de bulunan "Very Large Telescope" (VLT) gözlemevinde yapılan uzun süreli çalışmalar sonucunda gerçekleşti. Keşfedilen gezegen, "Barnard b" olarak adlandırıldı ve yörüngesini yaklaşık 3,15 Dünya gününde tamamlıyor. Yüzey sıcaklığının yaklaşık 125 santigrat derece olduğu tespit edilen gezegen, bu sıcaklık nedeniyle Dünya'dakine benzer bir yaşam barındırmak için uygun koşullara sahip değil.

Barnard b'nin varlığı, Yüksek Kesinlikli Dairesel Hız Gezegen Araştırma Aracı (HARPS), Carmenes ve ESPRESSO spektrografları gibi birçok farklı gözlem aracıyla doğrulandı. Ancak, 2018'de Barnard Yıldızı'na ait olduğu öne sürülen bir gezegenin varlığına dair elde edilen verilerle bu keşfin uyumlu olmadığı da görüldü.

Barnard Yıldızı'nda Daha Fazla Gezegen İzleri

Araştırma ekibi ayrıca Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde olabilecek üç farklı öte gezegenin izlerine de rastladı. Araştırmacılardan Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin bugüne kadar keşfedilen en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu belirtti.

Bu çalışma, astronomi dünyasında büyük yankı uyandırırken, "Astronomy & Astrophysics" dergisinde yayımlandı.