Dünya

Bangladeş'te Şeyh Hasina istifa etti, ordu geçici hükümeti kurdu

Bangladeş'te alınan kamu kontenjanı kararı kanlı protestoların hedefi gösterilen Başbakan Şeyh Hasina, görevden istifa ederek ülkeyi terk etti. Ordu şefi, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Hicret YÜCEL- ÖZEL HABER

Bangladeş, bir süredir kamudaki kontenjan sebebiyle kanlı protestolara şahit oluyordu. Hükümetin alınan kararla kontenjanı düşürdüğü söylense de halk ve öğrencilerin yaptığı protestolar, gün geçtikçe daha fazla öğrencinin katılmasıyla birlikte hükümet karşıtı protestolara dönüştü.

Baskılara daha fazla dayanamayan Başbakan Hasina'nın istifa ederek ülkeyi terk ettiği iddiası ortaya atıldı.

BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ

General, bugün ülkeden kaçtığı düşünülen Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa ettiğini duyurdu.

HALK İSTRİFA SONRASI MEYDANLARA İNDİ

Dakka'da, Hasina'nın babası ve ülkenin bağımsızlık lideri Şeyh Mucibur Rahman'ın heykeli, başbakanın istifasını kutlayan protestocular tarafından baltayla vurularak devrildi.

KAMU KONTENJANI TEPKİSİ HASİNA'YI DEVİRDİ

Bu gösteriler, Bangladeş'in Bağımsızlık Savaşı'na katılan kişilerin ailelerine kamuda kontenjan kararına  tepki olarak patlak vermişti.

Bangladeş'te kamudaki iş alanlarının yüzde 56'sı belirli gruplara ayrılıyor. Bunun yüzde 30'u 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine, yüzde 10'u kadınlara, yüzde 10'u az gelişmiş bölge sakinlerine, yüzde 5'i yerli topluluklara ve yüzde 1'i engellileri kapsıyor. Savaşa katılanların ailelerine ayrılan kontenjan, ülke genelinde gerçekleştirilen öğrenci protestolarının ardından 2018'de kaldırılmıştı. Ancak Yüksek Mahkeme'nin geçtiğimiz ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasıyla protestolar yeniden patlak vermişti.

Muhalif öğrenciler, savaşa katılanların ailelerine kontenjan ayrılmasının “ayrımcı” olduğunu savunarak bunun yerine liyakate dayalı bir sistem getirilmesini talep etmişti.