Gündem

Balkanlar 15 Temmuzu unutmadı

Abone Ol

Kosova’daki etkinlikler hakkında bilgi veren Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, iki yıl önce 15 Temmuz’da hain darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) karşı korkusuzca sokağa çıkıp canını ortaya koyan şehitlerin, bu yıl da Kosova’da minnetle anılacağını söyledi.

FETÖ BALKANLARDAKİ İNSANLARI ZEHİRLENİYOR

Kılıç, 15 Temmuz 2016’da bir demokrasi zaferi yazıldığını vurgulayarak, FETÖ’nün hain emellere sahip ve şeffaflıktan uzak bir terör örgütü olduğu ve demokrasilerde böyle bir yapıya yer olmadığını ifade etti. FETÖ’nün Balkanlar’da da hala birtakım yapılanma ve sözde eğitim kurumlarıyla aktif olduğunu, kamuoylarını zehirlemeyi sürdürdüğünü kaydeden Kılıç, mart ayında FETÖ mensubu 6 kişinin, Kosova kurumlarının kendi kararları ve raporları çerçevesinde sınır dışı edilmesini önemli bir tedbir olarak yorumladı.

TÜRKİYE TARİHİNDE BÖYLE BİR ŞEY YAŞANMADI

Türkiye’nin Podgorica Büyükelçiliği tarafından şehirdeki bir otelde düzenlenen programında konuşan Büyükelçi Serhat Galip, Türk milletinin darbe girişimi gecesinde olduğu türde bir acımasızlık tarihinde yaşamadığını belirterek, masum ve silahsız sivillerin, kendilerine tankları yönlendiren katillerle karşı karşıya kaldıklarını aktardı. Darbe girişiminin yaşandığı gece darbecilerin sivil halkın üstüne ateş açtığını, meclisin ve cumhurbaşkanlığının bombalandığını anımsatan Galip, Türkiye tarihinde böyle bir şeyin daha önce hiç yaşanmadığını kaydetti.

BOSNA 15 TEMMUZ GECESİNDE TÜRKİYE’NİN YANINDA DURDU

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ikinci yıl dönümü kapsamında Bosna Hersek’in orta kesimlerindeki Kakanj şehrinde anma programı düzenledi.

Kakanj Kültür Evi’ndeki anma programında konuşan Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, başarısız hain darbe girişiminin ikinci yıl dönümünde Bosna Hersek’te çok sayıda etkinlik düzenleneceğini belirterek, “Bu akşam bu hain darbe girişimini hatırlamak, unutmamak ve bunun izlerini hep beraber silmek ve bir anlamda dayanışma göstermek adına Kakanj’da bir araya geldik” ifadelerini kullandı. Koç, Bosna Herseklilerin iki yıl önce 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin yanında olduğunu ve uyumadığını hatırlattı.

DARBENİN BAŞ PLANLAYICISI GÜLEN

Darbe kalkışmasının Fetullahçı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirildiğine vurgu yapan Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, darbe baş planlayıcısı olan Fetullah Gülen’in emirlerine göre Türk parlamentosu, Cumhurbaşkanlığı kompleksi, polis binaları ve istihbarat teşkilatının bombalandığının ve çok sayıda masum insanı yaralama ve öldürmeye kalkışıldığının altını çizdi.

15 Temmuz Destanını anmak amacıyla Balkan ülkerlerinde yürüyüş, dua edileceğini ve mevlit okutulacağını kaydedildi.