Balıkesir’in Karesi ilçesinde, patlayıcı üreten bir fabrikada sabah saatlerinde meydana gelen patlama büyük bir faciaya yol açtı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 11 işçinin hayatını kaybettiğini, 7 işçinin ise yaralandığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.
Bakan Yerlikaya: "Vefat Sayısı 11 Olarak Güncellendi"
Olay yerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, patlama sırasında 8’i kadın, 3’ü erkek olmak üzere 11 işçinin hayatını kaybettiğini, yaralanan 7 kişinin ise hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti. Daha önce 12 olarak açıklanan can kaybı sayısının yapılan incelemeler sonucunda 11 olarak güncellendiğini ifade eden Yerlikaya, patlamanın sabotajdan kaynaklanmadığını, teknik bir arıza üzerinde durulduğunu kaydetti.
Yerlikaya, "Patlamanın etkisiyle vücut bütünlüğü konusunda yapılan ilk değerlendirme eksikti. Bu nedenle vefat sayısı önce 12 olarak açıklandı, ancak şimdi 11 olarak kesinleşti. Hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz." dedi.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettiş heyetinin yola çıktığını ifade eden Yerlikaya, "Onlar da gelecek buranın tüm bizimle ilgili, İçişleri ile ilgili tüm izin süreçleri ile ilgili onlar tahkikatlarını yapacaklar. Çıkan rapora göre de biz hem sizlerle bunu paylaşacağız. Hem de yapılması gereken ne varsa onu yapacağız." dedi.
"Ön Rapordan Sonra Kamuoyuyla Sebebin Ne olduğunu Öğreneceğiz"
Bakan Yerlikaya, yaralıların sağlık durumuna değinerek, "2'si gözlemsel olarak hastanelerde ama 5'i yatarak tedavi görüyor. Bu hastalarımızın hayati tehlikeleri yok. Durumları iyi, inşallah yakın süreç içerisinde tedavilerinden sonra onları da tekrar ailelerine taburcu etmek en büyük arzumuz." diye konuştu.
Patlamanın ardından çıkan yangının sebebini de araştırdıklarını anlatan Yerlikaya, şunları kaydetti:
"Valimiz, buradaki güvenlik birimlerimiz, emniyetimiz, jandarmamız yapmış oldukları ilk tespitte bunu kamuoyuyla paylaştılar. Sabotaj ihtimali yok, böyle bir değerlendirme tespit edilmedi. Yangının sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcımızla beraberiz. Başsavcıvekili ve 4 savcı beraber gerçekten titiz bir çalışma yapıyor. Konusunda uzman, dalında uzman ve burada olması gereken kaç uzman gerekiyorsa onlardan bir bilirkişi heyeti oluşturmuş. 7 arkadaştan oluşuyor bu bilirkişi heyeti ve her biri fabrikada çalışıyorlar. Bu tespitlerini ön rapor haline getirdikleri zaman Başsavcılığa bunu arz edecekler. Başsavcılık, patlama sebebiyle bilirkişinin kendisine vermiş olduğu o ön rapordan sonra kamuoyuyla sebebin ne olduğunu öğreneceğiz."
"Mülkiye Başmüfettişi, Jandarmadan Oluşan Müfettiş Heyetiyle Beraber Bir Heyet Yola Çıktı"
Bakan Yerlikaya, söz konusu mühimmat fabrikasının arazisinin 484 dönüm olduğunu bildirdi.
Patlamanın yaşandığı 700 metrekarelik boxer kapsül üretim tesisinden tesiste bir adet daha olduğunu kaydeden Yerlikaya, "Bu tür yerlerde güvenlik riskini hiç olmayacak hale getirmeyle ki doğrusu bu ifade, hep parçalı parçalı üretim tesisi. Birden çok sayıda mekanda bu üretimin yapıldığını arkadaşlarımız ifade etti. Aynı tesisten bir tane daha olunca bilirkişi heyetinin tüm mekanlarda yani bu üretim tesislerinin her yerinde hassas incelemesini yaptığını da ifade etmek istiyoruz." dedi.
İdari soruşturma hakkında bilgi veren Yerlikaya, "İçişleri Bakanlığı olarak buraya gelmeden önce imzaladığım bir müfettiş görevlendirmesinden bahsedeceğim. Mülkiye başmüfettişi, jandarmadan oluşan müfettiş heyetiyle beraber bir heyet yola çıktı. Onlar da gelecek. Buranın tüm bizimle ilgili, İçişleri'yle ilgili, tüm izin süre ilgili onlar tahkikatlarını yapacaklar. Çıkan rapora göre de biz hem sizlerle bunu paylaşacağız hem de yapılması gereken ne varsa onu yapacağız." diye konuştu.
Patlamanın yaşandığı fabrikadaki incelemelerde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve diğer ilgililer hazır bulundu.
Bakan Işıkhan: "3 Başmüfettiş ve 3 Müfettiş Görevlendirildi"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Balıkesir'deki patlamaya ilişkin, "Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımızca 3 başmüfettişimiz, SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımız tarafından da 3 müfettiş görevlendirildi." dedi.
Işıkhan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Balıkesir'in merkez Karesi ilçesinde patlamanın meydana geldiği patlayıcı üretilen mühimmat fabrikasını inceledi ve olaya ilişkin bilgi aldı.
İncelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Işıkhan, sabah saatlerinde iş yerinin kapsül üretimi bölümünde gerçekleşen patlamanın ardından iş yerinin tavanında çökme meydana geldiğini hatırlattı.
Kurtarma çalışmalarına ivedilikle başlandığını belirten Işıkhan, "Bakanlık olarak, olaya hemen müdahale ettik ve burada bir inceleme başlattık. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımızca 3 başmüfettişimiz, SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımız tarafından da 3 müfettiş görevlendirildi." diye konuştu.
Işıkhan, 615 işçinin vardiyalı olarak çalıştığı fabrikanın iş sağlığı ve güvenliği açısından sürekli ve periyodik olarak denetlendiğini belirterek, şunları söyledi:
"En son ağustos ayında rutin denetimleri gerçekleşmiştir. Bu denetim sürecinde de herhangi bir sorunla karşılaşılmamış; çok küçük bir iki eksiklik belirlenmiş, fabrika yetkililerine bildirilmiş ve bu eksiklikler kısa sürede tamamlanmıştır. Özellikle çok tehlikeli iş yerlerinde, üretim yapılan bu tür fabrikalarda iş sağlığı güvenliği, yüksek derecede önem verdiğimiz, hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu çünkü mühimmat ve patlamaların sıklıkla meydana gelebileceği çok riskli bir alan. Bu yüzden bu alanda da teftişlerimizi, görevlendirmelerimizi gerçekleştirdik. Burada aynı zamanda fabrikada görev yapan iş güvenliği uzmanımız ve iş yeri ekibimiz söz konusu. Bunlar da tam zamanlı olarak fabrikada görev yapmışlardı ancak bu elim kazanın meydana gelmesinde ihmal olup olmadığı tabii ki başmüfettişimiz tarafından gerçekleştirilecek olan öncelikli hukuki süreç sonrasında ortaya çıkacaktır. Kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması noktasında Bakanlığımızın üzerine düşen teftiş, denetim konusu başta olmak üzere üzerimize düşen görevi yapacağız."
Bakan Güler, Başsağlığı Diledi
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diledi.
Yaralılara da acil şifalar dileyen Güler, "Sabah haberlerin duyulmasına müteakip Sayın Cumhurbaşkanı'mızın verdiği direktiflerle bakan arkadaşlarımla birlikte hemen Balıkesir'e hareket ettik. Burada en ciddi şekilde bütün olayın incelenmesiyle ilgili faaliyetlerin yapıldığını bakanlarımız çok açık şekilde açıkladı." dedi.
17 Kişi Çalışıyordu
630 kişinin çalıştığı fabrikada patlamanın meydana geldiği bölümde 17 kişinin çalıştığı da öğrenildi. Patlayıcı fabrikasında bölümlerin de güvenlik açısından birbirinden bağımsız bir şekilde izole olduğu öğrenildi.
Vardiya Değişiminden Yaklaşık 1 Saat Sonra Gerçekleşti
Öte yandan sabah 08.26'da vardiya değişiminin olduğu öğrenildi. Patlamanın vardiya değişiminden yaklaşık 1 saat sonra olmasının da daha büyük bir facianın önüne geçtiği kaydedildi.
Patlamanın Sebebi Araştırılıyor
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, patlamanın teknik bir sebeple meydana geldiğini, sabotaj ihtimalinin bulunmadığını belirtti. Patlama sırasında fabrikanın kapsül üretimi yapılan bölümünde çalışan işçilerden 11’i hayatını kaybederken, 7 kişi yaralandı. Yaralıların tedavileri devam ediyor.