Ekonomi

Balıkçıların yüzünü palamut güldürdü

Karadeniz'de 1 Eylül'de avlanmaya başlanan palamut, balıkçıların yüzünü güldürdü. Bu yıl, palamut avında elde edilen bolluk, bölgede balıkçılığın geçmiş yıllara göre en verimli dönemini yaşamasını sağladı.

Abone Ol

Orta ve Doğu Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren avlanmaya başlanan palamut, balıkçıların yüzünü güldürdü. Trabzon, Ordu ve Giresun'da av yasağının kalkmasıyla birlikte "Vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, bol miktarda palamut avlayarak bereketli bir ay geçirdi. 

Ekim ayının gelmesiyle deniz suyu sıcaklığının düşmesi, balıkçıların av umutlarını artırdı. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, sezonun ilk ayında ağırlıklı olarak palamut avcılığı yapıldığını belirterek, bu durumun devam ettiğini vurguladı. Tüketicilerin beklentilerinin karşılandığını ifade eden Mutlu, palamut avında bir sıkıntı olmadığını dile getirdi.

Trabzon Toptancı Balık Hali'nde komisyoncu Recep Denizer, yeni av sezonunun ilk ayını değerlendirerek, son 20 yılın en iyi palamut avcılığının yapıldığını kaydetti. Palamutun şu anda Gürcistan tarafına göç ettiğini belirten Denizer, birkaç gün içinde yeniden dönmesini beklediklerini söyledi. Deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle palamutun daha da yoğunlaşacağına inandığını ifade etti.

47 yıldır balıkçılık yapan Serdar Korkmaz, palamut avcılığının bu yıl oldukça verimli geçtiğini ve halkın genel olarak palamut tükettiğini belirtti. Ordulu balıkçılar da geçmiş ayların bereketini yaşarken, özellikle palamutun yanı sıra istavrit ve mezgit avında da artış olduğunu kaydetti.

Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Karadeniz'de palamut avcılığının iyi geçtiğini ve batıya doğru göç etmesi beklenen palamutun, kasım ve aralık aylarında avcılığın devam etmesini sağlayabileceğini belirtti. 

Arslan, hamsi için değerlendirme yapmanın erken olduğunu, Karadeniz'de hamsinin yakın zamanda görülmeyeceğini de sözlerine ekledi. Şu anda tezgahlarda palamudun kilogram fiyatı ortalama 100 liradan satılmakta. Balıkçılar, gelecek aylardan da umutlu olduklarını ifade etti.