Ekonomi

Balıkçılar palamut avı için rotayı Doğu Karadeniz'e çevirdi

Av yasağının 1 Eylül'de kalkmasının ardından "Vira bismillah" diyerek denize açılan Doğu Karadenizli balıkçılar, palamut avının bolluğu nedeniyle İstanbul, Samsun, Sinop, Zonguldak ve Bandırma'dan gelen tekneler ve gırgırlardan oluşan yoğun bir katılımla karşılaştı.

Abone Ol

Eylül ayında bereketli bir av dönemi geçiren balıkçılar, son haftalarda Yomra ve Sürmene açıklarında yoğunlaşan palamutla, ekim ayında hızlı bir başlangıç yaptı. Gece saatlerinden itibaren avlanmaya başlayan balıkçılar, sabahın erken saatlerinde avladıkları palamutları Sürmene, Yomra ve Araklı limanlarına getirerek kasalar halinde kamyonetlere yüklüyor. Bu palamutlar, Türkiye’nin farklı illerinde satışa sunulmak üzere dağıtılıyor. 

Balıkçılar, kısa sürede yakıt ve diğer ihtiyaçlarını giderdikten sonra yeniden denize açılarak palamutların peşine düşüyor.  

Karadeniz’deki Gırgır Yoğunluğu

İstanbul, Samsun, Sinop, Zonguldak ve Bandırma’dan gelen balıkçılarla birlikte oluşan gırgır ve tekne yoğunluğu, Karadeniz Sahil Yolu’ndan rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, av sezonu öncesinde palamutla ilgili beklentilerinin gerçekleştiğini kaydetti. 

Mutlu, "Bu sene baktığımızda Doğu Karadeniz’in belirli bölgelerinde yoğun avcılık var. Bir ara Çayeli, Hopa ve Fındıklı'da avlanma oldu, şimdi ise Yomra ve Sürmene arasında yoğunluk var. Beklenenin çok üzerinde bir avcılık söz konusu." dedi. 

Aynı zamanda palamutun gün geçtikçe irileşmeye başladığını belirten Mutlu, “Palamudu her zaman hamsinin bir ön hazırlığı olarak görürüz. Ancak bu sene iyi bir avcılık dönemi geçiriyoruz. Vatandaş gerçekten balığı bedava yiyor, 1 kilogramdan fazla olan bir palamudu dört kişi rahatlıkla yiyebilir.” şeklinde konuştu. 

Balıkçılar Dört Mevsim Denizde

Farklı illerden gelen balıkçıların avlanmayı sürdürdüğünü ifade eden Mutlu, “Türk bayrağının olduğu her yerde varız. Ege, Akdeniz ve Marmara'ya dilediğimiz gibi giderken, oradaki kardeşlerimiz de Bandırma, İstanbul ve Zonguldak'tan buraya geliyor. Tüm avcılara bereketli bir sezon diliyoruz.” dedi. 

Doğu Karadeniz açıklarında palamut avlayan balıkçılardan Muammer Akbaş, palamutun bol olması dolayısıyla gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade etti. Akbaş, "Palamut avında gece ve gündüz yok, sürekli çalışmalısın. Devamlı denizdeyiz, balığı bulduğumuz anda ağımızı seriyoruz." dedi.

Cengiz Çetinkaya ise avcılığın çok iyi olduğunu belirtirken, "Kayıklar çok fazla ama buna rağmen ne alırsak o bizim payımıza düşüyor. Sezon şu anda iyi geçiyor. Palamut neredeyse torik aşamasına geldi. Yorucu ama emeğinin karşılığını alıyorsun." şeklinde konuştu