Gündem

Bakan Yumaklı: Çanakkale'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Sıcak hava ve rüzgarın etkisiyle başlayan orman yangınları devam ediyor. Çanakkale, İzmir, Bolu ve Manisa'daki yangınlara hava ve kara müdahaleleri sürmekte. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Mücadelemiz meyvesini verdi. Şu anda Çanakkale Eceabat’taki yangın kontrol altına alındı." dedi.

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Çanakkale, İzmir, Bolu ve Manisa’daki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale edilirken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son durum hakkında bilgi verdi. Yumaklı’nın açıklamaları şu şekilde:

Çanakkale: "12 helikopter ve 69 kara aracıyla direkt müdahaleye başladık. AFAD, valilik ve yerel yönetimlerle de iş birliği yapıldı, çalışmalar gece boyunca sürdü ve yangın kontrol altına alındı."

Manisa: "Yangın kırsal alandan başlayıp ormanlık alana geçti. 8 km uzakta yeni bir yangın çıktı. Düşük nem ve yüksek rüzgar nedeniyle bu yangın da büyüdü. Ekiplerimiz mücadele ediyor."

Bolu: "Yangına gece boyunca müdahale edildi ve kısmen kontrol altına alındı. İlk etapta 8 helikopter ve 536 personel sevk edildi. Takviyeler devam ediyor ve yerel bitki örtüsünden dolayı yangının görüntüsü farklılık gösteriyor. Ben de Bolu’ya geçeceğim."

İzmir: "İzmir Karşıyaka'daki yangına müdahale ediliyor, gün içinde daha fazla bilgi vereceğim."

Meteorolojik verilere göre, önümüzdeki 3 gün yüksek risk bulunuyor. Düşük nem, yüksek rüzgar ve sıcak hava, yangın oluşumunu tetikleyen unsurlar olarak alarmdayız.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Yangın Kontrol Altına Alındı: Tarihi Anzak Mezarlığı da Zarar Gördü

Çanakkale'nin Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyü yakınlarında dün sabah saatlerinde başlayan orman yangını, havadan ve karadan yoğun müdahale sonucu kontrol altına alındı. Yangın, hem bölgedeki doğal alanlara hem de tarihi yapılara zarar verdi.

Yangına Müdahale ve Zararın Boyutu

Yangın, hızla büyüyerek geniş bir alana yayıldı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen söndürme çalışmalarına, 8 uçak, 12 helikopter, 51 arazöz ve 780 personel katıldı. Milli Savunma Bakanlığı da Orman Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine 4’üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığı’ndan bir S-70 tipi helikopteri bölgeye gönderdi.

Yangının söndürülmesi için çalışan orman işçileri zorlu bir mücadele verdi. Ne yazık ki, yangına müdahale için bölgeye giden Eceabat Anafartalar Orman İşletme Şefi Ahmet Yüksel ve iki ormancı trafik kazası geçirdi. Hafif yaralanan üç kişi hastaneye kaldırıldı.

Tarihi Alanlar ve Mezarlıklar Etkilendi

Yangın, Çanakkale Savaşları'nın gerçekleştiği tarihi alandaki bazı bölgeleri de etkiledi. Eceabat ilçesi civarında yangın sebebiyle 57. Alay Şehitliği ve Conkbayırı gibi önemli ziyaret noktalarına girişler ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.

Anzak Koyu yakınlarında bulunan Canterbury Mezarlığı da yangından zarar gördü. Walker’s Sırtı’nın alt tarafında yer alan mezarlık, alevlerin etkisiyle hasar aldı. Ayrıca, yangın söndürme ekiplerinin kullandığı bir arazöz, alevlerin sıçraması sonucu kullanılamaz hale geldi.

Çalışmalar Devam Ediyor

Yangın büyük ölçüde kontrol altına alınmış olsa da, bölgede soğutma ve izleme çalışmaları devam ediyor. Orman yangınının yerleşim yerlerine sıçramaması ve daha fazla zararın önlenmesi için ekipler sahada yoğun bir çaba sarf ediyor. Çanakkale Valisi Ömer Toraman, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yangının yerleşim yerleri için risk oluşturmadığını belirtti ve tahliyeyi gerektirecek bir durum olmadığını duyurdu.