Gündem

Bakan Uraloğlu: KKTC'nin güvenliğinin sağlanması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa'da, şehir içi ve transit trafiği düzenleyecek 20 kilometre uzunluğundaki Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun temel atma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınma ve güvenliğinin sağlanması için, üzerimize düşeni yapmaya bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sürdüreceğiz. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu ile 21 dakika süren seyahat 9 dakikaya düşecek." dedi.

Abone Ol

Bakan Uraloğlu, Kıbrıs’ta Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Temel Atma Törenine katıldı. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu, şehir içi ve transit trafiğini düzenleyecek.

Törenda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu'nun ilk 11 kilometrelik kesiminin 20 Temmuz 2021 tarihinde trafiğe açıldığını belirterek, bu projede 4,6 kilometrelik ikinci kesimin temelinin atıldığını duyurdu. Yolun platform genişliği 23 metre olacak ve bünyesinde 2 adet modern dönel kavşak ile Girne-Lefkoşa Yolu’na bağlanacak 48 metre açıklıklı Girne Köprülü Kavşağı yer alacak. Uraloğlu, bu yol ile Lefkoşa’nın şehir içi trafiğinin rahatlayacağını, transit trafiğin şehir dışına alınacağını ve ulaşım standardının yükseleceğini vurguladı.

Ekonomik ve Çevresel Etkiler

Yol tamamlandığında, seyahat süresinin 21 dakikadan 9 dakikaya düşeceğini belirten Uraloğlu, bu gelişmenin yıllık 1 milyar 371 milyon lira tasarruf sağlayacağını ve araçların karbon emisyonunu 5 bin ton azaltacağını ifade etti.

KKTC’ye Yatırımlar ve İşbirlikleri

Bakan, KKTC’de 2024 itibarıyla toplam proje bedeli 4,5 milyar lira olan 378 kilometre uzunluğunda 6 yol yapım projesinin devam ettiğini açıkladı. Ayrıca, KKTC’ye yapılan diğer yatırımlar arasında Yeni Ercan Havalimanı’nın genişletilmesi ve Anamur-Girne arasında düzenlenen seferler de yer aldı.

Kıbrıs Adası'nın Stratejik Önemi

Uraloğlu, Kıbrıs Adası'nın coğrafi ve stratejik önemine vurgu yaparak, adanın Doğu Akdeniz’in kalbi konumunda olduğunu belirtti. Projelerin, Kıbrıs'ın ulaşım ve ekonomik altyapısını güçlendirdiğini ve Türkiye-KKTC işbirliğinin bir sonucu olduğunu ifade etti.

Gelecek Vizyonu ve Teşekkür

Bakan Uraloğlu, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu projesinin aşamasına gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde KKTC’nin kalkınmasına olan desteği sürdüreceklerini ifade etti. Ayrıca, KKTC’ye yapılan dijital dönüşüm yatırımlarının önemine de değindi.