Ekonomi

Bakan Şimşek'ten "asgari ücret" değerlendirmesi

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen toplantıda asgari ücretle ilgili sorulara yanıt veren Bakan Şimşek; bu konuda sendikalar, işverenler ve hükümetin müzakerelerinin belirleyici olduğunu vurgulayarak, "Benim yorum yapmam uygun olmaz," dedi.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Bir Numaralı Öncelik Fiyat İstikrarını Sağlamak"

Şimşek, Türkiye ekonomisinde kaydedilen ilerlemelere dikkat çekerek, "Bir numaralı öncelik fiyat istikrarını sağlamak," dedi. Bu sürecin zaman alacağını ifade eden Bakan, ikinci önceliklerinin mali disiplini yeniden tesis etmek olduğunu belirtti. Ayrıca, cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış denge sağlama hedefini de vurguladı.

Türkiye'nin zorlu coğrafyasına rağmen cari açıktaki daralmanın önemli bir başarı olduğunu aktaran Şimşek, "Amaç, bu durumu sürdürülebilir kılmak ve yapısal dönüşümü gerçekleştirmektir," şeklinde konuştu. Türkiye'nin rezervlerini yeniden inşa ettiğine de dikkat çeken Şimşek, bu sürecin bir kısmının Türk lirasına olan güvenin artmasıyla ilgili olduğunu belirtti.

"Reformlar İçin Mali Alan Yaratmak İstiyoruz"

Şimşek, vergi tabanını genişlettiklerini ve deprem dışı harcamalara güçlü bir kontrol sağladıklarını belirterek, gelecek yıl cari açığın GSYH'ye oranını yüzde 3 civarına düşürmek istediklerini anlattı.

Enflasyonu düşürmek istediklerini vurgulayan Şimşek, "Merkez Bankasının enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istiyoruz. Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz" dedi.

Dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi reformların maliyetine dikkat çeken Şimşek, "Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz," dedi. Ayrıca, dış ve iç şoklara karşı tamponlar yaratma hedeflerini de açıkladı. Şimşek, gelecek yılın dönüm noktası olacağına inandığını, maliye politikasının enflasyonu düşürme konusunda daha güçlü bir şekilde devreye gireceğini sözlerine ekledi.