Ekonomi

Bakan Şimşek: Haziranda yıllık açık 24,8 milyar dolar gerçekleşti

Türkiye, 8 ay sonra cari fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık cari açığın milli gelire oranının üçüncü çeyrekte yüzde 2'nin altına gerilemesini beklediklerini belirtti. Haziranda ise yıllık açık 24,8 milyar dolar gerçekleşti.

Abone Ol

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, Haziran 2024'te 407 milyon dolar fazla verdi. Bu gelişme, Türkiye'nin 8 ay sonra tekrar cari fazla vermesini sağladı. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 4 milyar 549 milyon dolarlık fazla kaydedildi. 2024 yılının ilk yarısında cari işlemler açığı yüzde 55 oranında geriledi.

AYLIK CARİ DENGE FAZLA VERİLDİ

Verileri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Aylık cari dengenin fazla verdiği haziranda yıllık açık 24,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte yıllık cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2,2’ye, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2'nin altına gerilemesini bekliyoruz." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Haziran 2024'te cari işlemler hesabı 407 milyon dolar fazla verdi. Türkiye, en son Eylül 2023'te cari fazla vermişti.

Haziran ayında, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4 milyar 139 milyon dolar olarak kaydedilirken, hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 5 milyar 603 milyon dolar olarak gerçekleşti. Seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 4 milyar 790 milyon dolara ulaştı.

SOSYAL MEDYA HESABINDAN AÇIKLADI

Bakan Şimşek sosyal medya hesabından Haziranda yıllık açığın 24,8 milyar dolar gerçekleştğini duyurdu.

Şimşek yaptığı paylaşımda; "Programımızın dengelenme ve dezenflasyondaki olumlu sonuçlarının yanı sıra işgücü piyasasındaki kısa vadeli olumsuz etkilerini görüyoruz. Haziranda işsizlik oranı yüzde 9,2’ye yükseldi ancak bu yıl OVP’den daha düşük ve tek haneli işsizlik oranı öngörüyoruz. Kalıcı refah artışı sağlamak için programımızı kararlılıkla uyguluyoruz. İşgücü piyasasının niceliği kadar niteliği de önemlidir. Bu kapsamda verimlilik artışı, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve dijital dönüşüme odaklanan yapısal reformlara ağırlık veriyoruz." ifadelerini kullandı.