Gündem

Bakan Kurum: İklim krizi alışılagelmiş kuralları kökten değiştiren bir sorundur

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iklim krizinin tüm üretim ve tüketim sistemini dönüştürdüğünü belirterek, bu durumu giderek artan bir tehdit olarak değerlendirdi.

Abone Ol

Bakan Kurum, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Odalar Federasyonu'nun (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha da çeşitlendiğini vurguladı. Kurum, bu krizlerin insanlık için yeni varoluş sorunları yarattığını dile getirdi. Özellikle Bosna Hersek ve Brezilya'daki sel felaketleri ile ABD'de beklenen Milton Kasırgası'nın bu durumu pekiştirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin İklim Krizine Yanıtı

Kurum, Türkiye'nin iklim krizinin olumsuz etkilerini giderek daha fazla hissettiğini belirtti. Ülkenin birçok yerinde sel, yangın ve kuraklık gibi afetlerin yaşandığını söyleyen Bakan, Türkiye'nin hiçbir zaman krizleri izleyen bir ülke olmadığını vurguladı. Türkiye'nin iklim politikalarını belirlerken açıklık, şeffaflık ve katılımcılık ilkesine önem verdiğini ifade etti.

Sıfır Atık Hareketi ve Hedefler

Kurum, 2053 net sıfır emisyon hedefinin en hızlı şekilde ulaşılması için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti. Sıfır Atık Hareketi'nin 7 yılda 7 kıtada iz bıraktığını belirten Bakan, 2035 yılı itibarıyla geri kazanım oranını yüzde 60'a yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

İklim Değişikliğine Uyumlu İnşaat

Deprem bölgesinde inşa edilen konutların iklim değişikliğine uyumlu olacağını vurgulayan Kurum, su yönetiminde yenilikçi uygulamaları hayata geçirdiklerini ifade etti. 2018 yılında yüzde 1,2 olan arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranının yüzde 5,5'e çıkarıldığını ve 2030 yılında bu oranın yüzde 15'e çıkartılmasının hedeflendiğini belirtti.

Uluslararası İş Birliği ve COP Toplantıları Bakan, iklim finansmanı mimarisinin değişeceğini ve gelecek yıl Azerbaycan’da düzenlenecek olan COP29 toplantısının önemli bir buluşma noktası olacağını söyledi. Türkiye'nin, 2053 hedefleri doğrultusunda güçlü bir katılım sağlayacağını ve COP31'in ev sahipliğine dair kararlılıklarını vurguladı.

Mazlumların Sesine Kulak Verme Çağrısı Kurum, tüm bu çalışmaları gelecek nesiller için yaptıklarını belirterek, Filistin ve Lübnan'da yaşanan acılara değindi. Filistin’in, insanlık için bir sınav olduğunu vurgulayan Bakan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde bu konudaki duruşunu koruyacağını söyledi. Zirveye katılan herkesi, barış için bir araya gelmeye davet etti.