Gündem

Bakan Kurtulmuş: Avrupa’da PKK’ya siyasi bürolar kuruluyor

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz’da FETÖ tarafından 249 vatan evladının şehit edildiği hain işgal girişimi sonrası, örgüt ele başı Gülen’in iadesi için hazırlanan dosyaların Amerika’ya teslim edildiğini belirten Bakan Kurtulmuş, “Bir ülkenin varlığını, o ülkedeki anayasal düzene, o ülkedeki demokrasiye ihanet etmiş bir çetenin elebaşı sizin müttefikiniz olduğunu bildiğiniz bir ülkenin şehrinde oturuyor. Bırakın saklanmayı açıktan faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil.” değerlendirmesini yaptı.

“Amerika’ya çağrı: Bu adamı engelleyin”

FETÖ ele başı Gülen’in faaliyetlerinin durdurulması için Amerikan hukukunun müsait olduğunu belirten Bakan Kurtulmuş, “Bu adamı engelleyin. Ama bakın adam hala yayınlar yapıyor, kendi network’ünü ayakta tutmaya çalışıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. En son Adalet Bakanı açıklama yaptı. Sayın Başbakan FETÖ’nün iadesiyle ilgili talebi tekrarlayabilir. Bunu takip ediyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımız, ABD başkanıyla bütün yaptığı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdi. Şimdi Türkiye’nin burada çok hassas olduğu, bunun hayati bir mesele olarak gördüğü ayan beyan açıktır. Dolayısıyla Sayın Başbakanımız da bu ziyaretinde başbakan seviyesinde FETÖ’nün iadesiyle ilgili talepleri tekrarlayacaktır. Bu bizim için önemli. ABD Türkiye ilişkilerinin sıhhatli bir şeklide devam etmesi bakımından çok önemli bir nokta. Amerikalıların bunu anlamış olduğunu ümit ediyoruz. Aksi, zaten terörist elebaşının korunup, kollanması anlamına gelir ki bu telafisi olmayan mana taşır.” dedi.

“Vize krizinin çözümüne ilişkin adımlar atılmalı”

Amerika ile Türkiye arasında yaşanan vize krizine ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Kurtulmuş, “Bir kızgınlık, Türkiye’ye karşı bir yaptırım vesaire bunları yapmak istiyor olabilirsiniz, bunu anlarım ama bu yapacağınız işi bile rasyonel yapmanız gerekir.” ifadesini kullandı.

17/25 Aralık ve 15 Temmuz işgal girişimi ile doğrudan bağlantısı ortaya çıkan Metin Topuz’un gözaltına alınmasına ilişkin Kurtulmuş, “Amerika’nın İstanbul konsolosluğunda çalışan ve hiçbir diplomatik dokunulmazlığı olmayan bir kişinin FETÖ’yle ilişkisinin ortaya çıkmasının verdiği mahcubiyet hadi biraz daha ağırını söyleyeyim bir telaşla bu kararı aldıysa iyi tamam telaşınızı gördük, mahcubiyetinizi de anladık, bu adımı geri almanız lazım. Ben Amerikalıların kendi çıkarları açasından rasyonel düşüneceklerini tahmin ediyorum. Bu vize meselesinin de bu temaslar sonucu hallolacağını ümit ediyorum. Zaten hatırlayın ilk anda bu kararı Ankara Büyükelçisi almıştır gibi bir durum ortaya çıkmıştı sonra baktılar ki bu hiç kimsenin izah edemeyeceği bir şey arkasından ‘merkezden gelen kararla alınmış bir şey’ dediler. Sonra bunun doğru olmadığına ilişkin farklı mesajlar ortaya konuldu. Ben bu geziyle vize meselesinin çözümüne ilişkin adımlar atılacağını ümit ediyorum.” açıklamasını yaptı.

“İade etmeleri lazım”

Vize meselesinin geçici ve anlamsız olduğuna işaret eden Numan Kurtulmuş ancak FETÖ’nün Amerika’da yaşamasının Türkiye için çok önemli bir konu olduğunu yineledi.

Başbakan Yıldırım’ın Amerika ziyaretinde her iki konunun da gündeme geleceğini anlatan Kurtulmuş, “Vize meselesinin çözümünün biraz daha kolay olduğunu düşünüyorum. Öteki ise aslında aramızdaki ilişkilerin Amerikan hukuku çerçevesinde de davranarak iade etmeleri lazım. Bu konunun bizim için ne kadar hassas olduğu bir kere daha bu görüşmelerde gündeme gelecektir.” diye konuştu.

“Somali’de bombalar patlıyor, kimsenin kılı kıpırdamıyor”

Bakan Kurtulmuş, herkesin teröre karşı işbirliği yapalım dediğini ancak işbirliğine gelince terörü tasnif etmeye başladığını belirterek, şöyle devam etti:

“(Bize zarar vermeyen teröristler, zarar veren teröristler, hatta bizim kullanabileceğimiz teröristler) diye tasnif yapıyor. Hatta terör bölgelerini tasnif ediyor. ‘Şu bölgede terör çıkarsa bu bizi ilgilendirmez’ diyor. Somali’de bombalar patlıyor, yüzlerce insan ölüyor, kimsenin kılı kıpırdamıyor. Çünkü orası Somali. Ayrıca daha vahimi maalesef örgütler üzerinden bazı güçler vekalet savaşları veriyor. Ekmek, su bulamayan Somali’deki insanları nerden oluyor da yüz binlerce dolarlık ölüm silahlarını alıyorlar. Tonlarca bomba. Böyle baktığımız zaman esas vahim taraf, sorun terör grupları ya da bireysel teröristlerden ziyade terörün bu anlamda desteklenmesini sağlayan anlayıştır. Terörün desteklenmesini sağlayan anlayış bitirilmediği takdirde, burada samimi bir uluslararası diyalog oluşturulmadığı takdirde terörü önlemek son derece zordur. Herkes lamı cimi olmadan vekalet savaşlarından elini çekecek. Hiçbir teröristten hiçbir ülkeye fayda gelmez.”

“Terör örgütü PKK’ya siyasi bürolar kuruluyor”

Kurtulmuş, Avrupa’nın birçok ülkesinden maalesef PKK’nın açıktan faaliyette bulunduğunu, siyasi bürolar kurduğunu gördüklerini bildirdi. “Çok sayıda insanın kanı elinde olan bir örgüt nasıl olur da siyasi parti gibi Avrupa’da karşılık bulabilir.” diyen Kurtulmuş, teröre karşı herkesin samimi davranması gerektiğini vurguladı.