Gündem

Bakan Kacır: Savunma sanayiinde 128 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmelerle ilgili bilgiler verirken, son 22 yılda yapılan yatırımlar ve teşvik belgeleri hakkında da detaylar paylaştı. Kacır, "2002'den bugüne savunma sanayisinde 883 yatırım için teşvik belgesi düzenledik, 128 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık" dedi.

Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu.

Teşvikler ve Yatırımlar

Kacır, "2002'den bugüne savunma sanayisinde 883 yatırım için teşvik belgesi düzenledik, 128 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık" diyerek, Türkiye'nin bu alandaki atılımlarının önemine vurgu yaptı. Fuarın, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve 6 bakanlık ile Savunma Sanayii Başkanlığı’nın desteğiyle düzenlendiğini belirtti.

Çatışmalar ve Uluslararası Sistem

Açıklamalarında güncel uluslararası olaylara da değinen Kacır, "Son 1 yılda 40 binden fazla insanın İsrail tarafından öldürüldüğüne dikkati çekerek, 'İsrail şimdi çatışmayı başka ülkelere taşıyor. Bütün bunlara uluslararası kurumların seyirci kaldığı bir sistemin güven telkin etmesi söz konusu olabilir mi?'" ifadelerini kullandı.

Kacır, dünya genelinde terör örgütlerinin farklı aktörler tarafından kullanıldığını ve bu durumun ülkelerin barış ve istikrarını tehdit etmeye devam ettiğini belirtti. Bu bağlamda, askeri caydırıcılık için daha fazla yatırım yapmanın şart olduğunu vurguladı.

Savunma Sanayiinde Yerli Üretim ve İnovasyon

Savunma sanayiinde yerlilik oranını 22 yılda yüzde 20'den yüzde 80'lere çıkardıklarını belirten Kacır, "İHA ve SİHA'larımızla terörü vatan topraklarımızdan kazıdık. Mavi vatanda özgürce yol alıyoruz," dedi. Savunma sanayisinin güçlü işbirliği ve inovatif AR-GE yaklaşımıyla başarılı güvenlik çözümleri sunduğunu ifade etti.

İhracat ve Gelecek Hedefleri

Kacır, 2022 yılında savunma ürünleri ihracatının 5,5 milyar dolara ulaştığını, bu yılın ilk dokuz ayında ise ihracatın yüzde 12 arttığını açıkladı. "Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan bu güçlü ivmeyi asla kaybetmeyeceğiz," dedi.

Bakan, yapay zeka, otonomi, siber güvenlik, uzay, hipersonik, kuantum ve biyoteknoloji gibi alanlardaki gelişmeleri takip ederek Türkiye’nin küresel savunma liginde stratejik bir oyuncu olma yolunda ilerlemeyi sürdüreceklerini belirtti.

"Tam Bağımsız Türkiye"

Kacır, "Tam bağımsız Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz" diyerek, dijital savaş ve siber güvenlik konularındaki projelerin öncelikli olarak değerlendirileceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin uzay bilimi ve teknolojileri alanındaki kapasitesinin her zamankinden daha güçlü olduğunu ifade etti.

Bakan Kacır, konuşmasının sonunda, "Dünya savunma sanayisinde geliştirilen en ileri sistemler, çok uluslu işbirlikleriyle ortaya çıkıyor. Türkiye olarak, ortak fayda esasında, savunma sanayisinde sahip olduğumuz imkan ve kabiliyeti dostlarımızla ve müttefiklerimizle paylaşmaya her zaman hazırız," dedi.