Ekonomi

Bakan Kacır, Giresun Gıda Araştırma, Test ve Analiz Merkezi’ni açtı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2,7 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen Giresun Gıda Araştırma, Test ve Analiz Merkezi’ni açtı. Giresun 2. OSB Yeni Fabrikalar Açılış, Temel Atma ve Giresun Teknopark Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Önümüzdeki dönemde Giresun’un kalkınmasına ivme kazandıracak yatırımların önünü açmaya devam edeceklerini belirten Kacır, “Üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracağız.

Abone Ol

Bakan Kacır, Avrupa Birliği (AB) ile ortak finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında 2.7 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen Giresun Ticaret Borsası Gıda Araştırma Test/Analiz Merkezi’ni (GATAM) açtı. Giresun 2. OSB Yeni Fabrikalar Açılış, Temel Atma ve Giresun Teknopark Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Gıda Sanayisinin Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Artırılabilmesi için Araştırma ve Yenilik Tesislerinin Kurulması (INNOFOOD) programı kapsamında hayata geçirilen GATAM’ın; Türkiye’nin AB kaynaklı en yüksek bütçeli Ar-Ge projesi olduğunu belirten Kacır, şunları söyledi:  

TARIMSAL TEST VE ANALİZ: Geçmişte yine bu alanda, Türkiye’nin ve dünyanın ilk lisanslı fındık deposunu birlikte inşa etmiştik. Bu yatırımı, Giresun ve çevre illerdeki KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları tarımsal test ve analizlerin gerçekleştirileceği bir merkez ile taçlandırıyoruz. 

612 GİRİŞİME DESTEK: Gıda sektörümüzün teknoloji ve inovasyon odaklı dönüşümüne öncülük eden 57 Ar-Ge merkezi ve teknoparklarımız bünyesinde 612 teknoloji girişimine destek sunuyoruz. TÜBİTAK akademi, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında son 22 yılda gıda alanında yürütülen 3 bin 26 projeye ve bu alanda araştırmalarını sürdüren bin 548 bilim insanı ve gencimize 11 milyar liradan fazla destek sağladık.

TÜGİP: TÜBİTAK öncülüğünde, Türkiye'nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD ile Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu’nu (TÜGİP) kurduk. Gıda İnovasyon Merkezi’mizi, gıda ve içecek sektörünün çözüm ortağı olarak faaliyete geçirdik.

REKABET GÜCÜ: Bu proje kapsamında, ülkemizin dört bir yanında kurduğumuz altyapılarla gıda ve içecek sektöründe hizmet veren KOBİ'lerin; ürün kalitesini ve güvenliğini iyileştirmelerine imkân sağlıyoruz. Firmalarımızın Ar-Ge temelli ürün/üretim teknolojisi geliştirmelerini destekleyerek Türk gıda sanayinin ulusal ve uluslararası pazarda rekabet gücünü artırıyoruz. 

FINDIK İHRACATI: Fındık, Türkiye’nin tarım alanındaki en önemli üretim ve ihracat kalemlerinden. Dünya fındık üretiminde lider konumda olan ülkemizin geçtiğimiz yıl fındık ihracatı 2 milyar dolara yakın bir düzeyde gerçekleşti. Karadeniz’imizin Giresun’umuzun kalkınmasında önemli rol üstlenen ve bölgemizin kültürüne damga vuran fındığın üretiminde ülkemizin rekabet gücünü korumak ve daha fazla katma değer oluşturmak için yeni altyapılar kuruyoruz.

2.7 MİLYON AVRO BÜTÇELİ: 2,7 milyon avro bütçe ile hayata geçirdiğimiz Giresun Gıda Araştırma Test ve Analiz Merkezimizde kurulan altyapı sayesinde, aflatoksin gibi ileri seviye tetkikler ve mikrobiyolojik analizlerin yanı sıra, bölgede daha önce yapılamayan ağır metal ve pestisit testlerini işletmelerimizin hizmetine sunuyoruz. 

MOBİL FINDIK KURUTMA SİSTEMİ: Fındık üretiminin ve gıda sanayimizin sürdürülebilir büyümesini destekleyecek, uluslararası pazarlarda Türk fındığının rekabet gücünü artıracak bu merkezle beraber fındık üreticilerimiz için önemli bir yatırımı daha gerçekleştiriyoruz. Kurulum çalışmaları devam eden, fındık kurutmasına yönelik “Pilot Ölçekli Mobil Fındık Kurutma Sistemi” ile de hasat sezonundaki yağışlardan dolayı fındık üreticilerimizin ürünlerinin en az düzeyde zarar görmesini sağlayacağız. 

AŞKLA HİZMET: Bu yatırımımız ilk değil, elbette son olmayacak. Aşkla hizmet ederek 80 şehrimizle birlikte baba ocağımız Giresun’u da yeni yatırımlarla, projelerle, hizmetlerle ihya etmeyi sürdüreceğiz. Tarımdan sanayiye, girişimcilikten teknoloji altyapısına şehrimizin gelişimi için çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz.

TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Bakan Kacır, Giresun 2. OSB Yeni Fabrikalar Açılış, Temel Atma ve Giresun Teknopark Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Giresun’una, sanayinin katma değerli üretim gücünü arttıracak, şehrin bilimsel ve teknoloji tabanlı kalkınmasını daha da ivmelendirecek yeni tesisler, yeni eserler kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızca kurulan sayısını 22 yılda 2’den 101’e yükselttiğimiz teknoloji geliştirme bölgeleri ve desteklediğimiz bin 298 Ar-Ge ve 327 tasarım merkezi ile ülkemizde teknolojili yüksek üretim kapasitesi inşa ettik.” dedi. 

790 İSTİHDAM: Giresun 2. OSB bünyesinde orman ürünlerinden savunma sanayine, mobilyadan gıda sanayine farklı sektörlerde faaliyet gösteren 6 üretim tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz. 4 adet üretim tesisimizin temelini atıyoruz. 790 istihdam oluşturacak bu 10 fabrika ile OSB’miz inşallah 3 binden fazla vatandaşımız için ekmek kapısı olacak. 

GİRESUN TEKNOKENT: Şehrimize yeni üretim alanları kazandırmak kadar önem verdiğimiz bir diğer husus Giresun ekonomisinin teknoloji odaklı dönüşümünü sağlamak. Bu doğrultuda bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Giresun Teknokent’i şehrimize kazandırdık. Teknokentimizi üniversite ve sanayi iş birliğini kuvvetlendiği, bilgi ve üretimin buluştuğu, yenilikçi fikirlerin ürüne dönüştüğü öncü merkez olarak görüyoruz.

45.6 MİLYON LİRA DESTEK: Bin 275 metrekare kiralanabilir alana sahip Giresun Teknoloji Geliştirme Bölgemizle, şehrimizin katma değerli ve teknoloji odaklı kalkınmasına ivme kazandıracağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak 45,6 milyon lira destek sağladığımız bu altyapıyı güçlendirmiş olduk, böylelikle Giresun’umuzun yıldızı daha da parlayacak.

İŞ BİRLİĞİ: “İnanıyorum ki teknoparkımız alanında öncü, lider teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapacak. Önümüzdeki dönemde Giresun’un kalkınmasına ivme kazandıracak yatırımların önünü açmaya devam edeceğiz. Üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracağız. Bu süreçte sanayicilerimizle, girişimcilerimizle yakın iş birliği içerisinde hareket edeceğiz.