Politika

Bakan Fidan, Yunan mevkidaşıyla görüşmek için Atina'ya gidecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile 8 Kasım'da Atina'da bir araya gelecek. Ziyaret, Yerapetritis’in 5 Eylül 2023'te Ankara’ya yaptığı çalışma ziyaretine cevap niteliği taşıyor.

Abone Ol

Fidan’ın Atina ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında 2025 yılında Ankara’da yapılması planlanan 6. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıklarıyla ilgili önemli gündem maddelerini içeriyor. İki bakanın, ikili ilişkilerin yanı sıra Orta Doğu gibi bölgesel meseleleri de ele alması bekleniyor.

Olumlu İvme

Yetkililere göre, son dönemlerde Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde olumlu bir ivme yakalanmış durumda. Türkiye, ilişkileri sürdürme niyetinde ve gerginliği tırmandırıcı eylem ve söylemlerden kaçınarak işbirliği alanlarına odaklanıyor. İki ülke liderlerinin de bu yönde arzularının olduğu belirtiliyor.

Ege Meselesi

Ege meseleleri ile ilgili olarak, tarafların pozisyonlarının değişmediği ifade edilirken, ihtilafların çözümü için uluslararası hukuka uygun kalıcı çözümler arandığı kaydediliyor. Türkiye, Ege'deki çevre, enerji, bilimsel araştırma ve yasa dışı göçle mücadele konularında Yunanistan ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguluyor.

Heybeliada Ruhban Okulu Meselesi

Yunanistan’ın Türkiye’deki Rum azınlıkla ilgili konuları uluslararası bir mesele haline getirme çabalarına karşılık, Türkiye, Rum azınlığını bir zenginlik olarak görmekte ve Yunan tarafının da Türk azınlığını aynı şekilde değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bakan Fidan'ın Atina ziyareti, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin derinleştirilmesi ve çözüm odaklı yaklaşımların sürdürülmesi açısından kritik bir fırsat sunuyor.