Ekonomi

Bakan Bayraktar'dan madencilik alanında yatırım çağrısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin'i ziyaretinde, Çinli firmaları Türkiye'de madencilik yatırımlarına davet etti. İki ülke arasında madencilik alanında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin’in Tiencin şehrinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı’na katılarak, Çinli yatırımcılara madencilik alanında işbirliği çağrısında bulundu. Bayraktar, "Madenciliğin her alanında Çinli firmaları ülkemizde yatırım yapmaya, kaynakları birlikte aramaya, çıkarmaya ve ekonomiye kazandırmaya davet ediyoruz" dedi.

Bakan Bayraktar, Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang Guanghua ile görüşerek "Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzaladı. Bu zapt, Türkiye ve Çin'in madencilik teknolojileri, kritik mineraller ve dijitalleşme gibi alanlarda işbirliğini teşvik etmeyi öngörüyor. Bakan Bayraktar, iki ülke liderlerinin temmuz ayında yaptığı görüşmeye değinerek, bu mutabakatın madencilikte yeni bir dönemi başlatacağını belirtti.

Bayraktar, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji dönüşümünün önemine dikkat çekerek, "Dünyanın sürdürülebilir kalkınması, kritik madenlerin katma değerli olarak ekonomiye kazandırılmasından geçiyor. Türkiye’nin yakın dönemde keşfettiği kritik maden rezervleri konusunda Çinli firmalarla işbirliği yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Çinli Bakan Vang da Türkiye ile madencilikte karşılıklı kazanç sağlayacak işbirliği fırsatlarına açık olduklarını belirterek, bu alanda gerçekçi ve sürdürülebilir projeler geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Konferans kapsamında enerji dönüşümü ve kritik minerallerin önemine değinen Bakan Bayraktar, talebin artmasıyla bu madenlerin arzı ve ulaşılabilirliğinin daha da önem kazandığını vurguladı. Ayrıca Zimbabve, Kongo ve Tacikistanlı bakanlarla da işbirliği olanaklarını değerlendiren Bayraktar, güçlü uluslararası ortaklıkların kritik minerallerin güvenliği için elzem olduğunu ifade etti.