Ekonomi

Bakan Bayraktar: Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) incelemelerde bulundu ve santralin 2050 yılı hedeflerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Akkuyu'nun Türkiye'nin ilk nükleer santrali olduğunu belirterek, santral tamamlandığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unun buradan karşılanacağını açıkladı.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) incelemelerde bulundu. Bayraktar, Akkuyu'nun dört reaktörünün aynı anda inşa edildiği dünyadaki en büyük nükleer santral şantiyesi olduğunu vurguladı. Şu anda şantiyede 30 binin üzerinde çalışanın bulunduğunu belirten Bayraktar, bu durumun Türkiye'nin istihdamına önemli katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye'nin Elektrik İhtiyacının Yüzde 10'u Akkuyu'dan Sağlanacak

Bakan Bayraktar, Akkuyu’nun enerji arz güvenliği ve iklim hedefleri açısından büyük önem taşıdığını söyledi. 2028 yılı itibarıyla dört reaktörün de tamamıyla devreye alınması hedeflendiğini belirten Bayraktar, santralin Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak kapasiteye ulaşacağını kaydetti. "İnşallah önümüzdeki yıl ilk reaktörden başlayarak diğer reaktörleri de devreye almış olacağız" dedi.

Temiz Enerji ve Karbon Emisyonu Azaltımı

Akkuyu'dan üretilecek temiz ve karbonsuz enerjinin 30 milyon tonluk karbon emisyonunu azaltacağını belirten Bayraktar, santralin inşasının Türkiye'nin 70 yıllık rüyasının gerçekleşmesi anlamına geldiğini ifade etti. Bayraktar, Türkiye'nin nükleer enerji yolculuğunun 1950'li yıllardan itibaren başladığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2010 yılında Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşma ile en önemli adımın atıldığını belirtti.

2050 Hedefi: 20 Bin Megavat Nükleer Enerji

Bayraktar, nükleer enerjide 2050 yılı için 20 bin megavatlık bir hedefe yürüyeceklerini açıkladı. "Çalışmalarımız gece gündüz devam ediyor. Zorluklarla mücadele ediyoruz ve daha farklı zorluklarla karşılaşabiliriz. Ancak yılmadan, usanmadan bu hedefe ulaşmak için çalışıyoruz" dedi. Bayraktar, 2050 yılında Türkiye'nin enerji arz güvenliğini temiz kaynaklardan karbonsuz bir şekilde temin etmiş olarak önüne bakmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.