Ekonomi

Bakan Bayraktar: OVP döneminde enerji ithalatını azaltacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında enerji ithalatını azaltmayı hedeflediklerini belirterek, bu adımın cari açık ve enerji maliyetlerini düşürerek enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağını açıkladı.

Abone Ol

Anadolu Ajansı Editör Masası'nda konuşan Bakan Bayraktar, enerji politikaları ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığına yönelik çalışmaları değerlendirdi.

YENİ YÜZER DOĞAL GAZ PLATFORMU GELİYOR

10 milyon metreküp hedefimize 2025'in ilk çeyreğinde ulaşmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte 4 milyon hanenin ihtiyacını karşılamış olacağız. Yeni yüzer doğal gaz platformu Eylül 26-27 gibi Türkiye'ye gelecek. Şu an Akdeniz'de seyir halinde.

Bayraktar, Karadeniz gazı ile ilgili de önemli bilgiler paylaştı. Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 6 milyon metreküp üretim yapıldığını belirten Bayraktar, bu gazın şu anda 2,6 milyon hanenin ihtiyacını karşıladığını söyledi. 2025'in ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküp üretim hedeflendiğini ve çalışmaların 2. ve 3. fazlarının devam ettiğini vurguladı.

Ayrıca, Türkiye'nin yeni bir yüzer doğal gaz platformuna kavuşacağını belirten Bayraktar, bu platformun Eylül sonunda Türkiye’ye ulaşacağını açıkladı. Yeni doğal gaz üretim üssünün ise 2026 ortasında Sakarya Gaz Sahası'nda üretime başlayacağı ifade edildi.

GABAR'DA PETROL ÜRETİMİ 47 BİN VARİLE ULAŞTI

Gabar Sahası'ndan petrol üretiminin bugün itibarıyla 47 bin varile ulaştı. Ekimde ise günlük 50 bin varil üretime ulaşılacak.

DEVLET DESTEĞİ VE FİYAT DÜZENLENMESİ

Bakan Bayraktar, gaz ve elektrik faturalarında devlet desteğinin devam ettiğini ve 1000 liralık faturanın %60’ının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Ancak, yüksek gelir gruplarına maliyet esaslı fiyatlandırma uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade ederek, bu grupların enerji maliyetine daha fazla katkıda bulunmasının doğru olacağını dile getirdi.