Meclis kulisinde Anayasa değişikliği görüşmelerini takip etmekteyim. İktidar kulisi tüm vekil ve bakanlar değişikliğin geçmesi için kararlı duruşlarını ortaya koyuyorlar. Milletvekilleri için uykusuz gecelerin sonunda birinci tur oylaması yazı yayınlandığında muhtemelen bitmiş olacak. Ancak ikinci tur oylama da 2 gün sonra başlayacak ve yine Milletvekillerinin uykusuz geceleri sonrasında muhtemelen Anayasa’nın 18 maddesi değişmiş, Cumhurbaşkanlığı sistemini halkın onayına sunulmuş olacak.
Anayasa değişiklik çalışmaları sırasında MHP’nin katkısı büyük. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, her maddenin oylama öncesinde meclisteki yerini alması bu değişikliğe ne kadar önem verdiğini gösteriyor. MHP, Cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçmesi için gösterdiği yoğun çabasını takdir etmemek mümkün değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çabayı çok iyi gördü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanlıurfa’da Nihal Atsız’ın “İnsan büyür beşikte mezarda yatmak için ve kahramanlar can verir yurdu yaşatmak için” şiirini okuması da bana göre bu çabalara karşılıktır.
Meclis kulisinde sohbet ettiğim AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ; “Nihal Atsız’ın gündeme getirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi ve ekledi:
“H.Nihal Atsız MHP’liler için önemli bir isim. 1932 yılında Çanakkale şehitliğinin ziyaretinin yasak olduğunu kaç kişi biliyor? Şair, yazar Nihat Atsız o yıllarda yasak olan Çanakkale şehitliğini ziyaret etti. Günlerce şehitlerimizi andılar. Yeni Zelanda Anıtı önünde kahrolan Atsız, Lozancıları da sert bir dille eleştirdi. Yolcuların hüznü ve öfkesi, şehitliği dolaştıkça artar. İngilizlerin mezarları ne kadar bakımlıysa bizim şehitliğimiz o kadar perişan ve sâhipsizdir. İşgâlciler için anıtlar dikilmiştir. Mehmet Çavuş’un mütevâzı mezarını görünce ağlayan Atsız, Yeni Zelandalılar için dikilen âbide için şöyle isyân eder. “Eğer siz Lozan’ın ne demek olduğunu anlamak istiyorsanız ve gözleriniz Lozan muâhedesiyle tanıdığımız ecnebi mekteplerini görmüyorsa Çanakkale Savaşı’nın olduğu yerlere gidin. Âbidelerini ve âbidelerimizi görün. Türk yurdunun en kutlu parçasını İngiltere hâline sokan manzaraya bakın. O mukaddes topraklarda insanın içinde riyâ kalmıyor. O riyâsız dakikada, hükmünüzü verin!” Bu ziyâret, Çanakkale’ye ilgiyi artırarak her yıl artan sayıda ziyaretçinin şehitliklere gitmesine vesile oldu. Ve nihâyet millet tarafından Çanakkale Şehitleri Âbidesi yapıldı. Bugün Çanakkale şehitlerini lâyıkıyla anabiliyorsak bunda en fazla Atsız’ın emeği vardır.”
Manisa Milletvekili Özdağ, H.Nihal Atsız’ın Türk milliyetçileri tarafından 3 Mayıs 1944’de Milli Şef iktidarına isyanıyla bilindiğini, oysa Atsız’ın 1932’de Kemalizmle mücâdele etmeye başladığını hatırlattı. Özdağ, Nihal Atsız’ı, İslâm’a (itikade) aykırı kimi fikirlerinden dolayı eleştirebilir olduğunu ancak, Kemalizm’e karşı dik durmasının takdir edilmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın H.Nihal Atsız’ın şiirini okuması, Cumhurbaşkanlığı sistemi için Ak Parti ve MHP’nin ortak mücadelesine önemli bir vurgudur bence.
Şimdi sandık milletin önüne gelecek ve bu mücadele sandıkta AK Parti, MHP ile bu değişikliği göğüsleyecek. Başarı sadece Ak Parti’nin başarısı değil, AK Parti ve MHP’nin ortak başarısı olacaktır.
Doç. Dr. Selçuk Özdağ’ın da dikkat çektiği alan işte bu alandır.