Nilay Çekiç - Muhabir
Beslenme alışkanlıkları bağışıklık sistemini doğrudan olumlu etkiliyor olup dinç bir vücuda sahip olabilmeyi sağlıyor. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren o besinler:
Turunçgiller
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan turunçgiller, bağışıklık sistemini koruyan besinler arasında yer alıyor. Portakal, limon, mandalina, greyfurt, misket limon gibi daha pek çok ürün vücut direncinin yükselmesine ve hastalıklara karşı korunmasını desteklemekte.
Tüm bu besinlerin içerisinde yer alan C vitamini, bağışıklık sistemi için önemli vitaminler arasında. Dolayısıyla turunçgil tüketmek vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olur. Bunun yanında A vitamini açısından da zengin içeriklere sahip olan meyveler de turunçgiller içerisinde yer alıyor.
Özellikle portal A vitamini açısından zengin olup lif ve şeker alımı açısından sağlıklı bir ortam hazırlıyor. Sen de bağışıklık güçlendiren besinler arasından turunçgilleri bol miktarda tüketebilir ve bağışıklığınızı koruyabilirsiniz.
Kivi
Bağışıklık güçlendirici yiyeceklerden bir tanesi de kivi. Zengin bir vitamin kaynağı olan kivi, K vitamini, potasyum ve C vitamini açısından yoğun bir içeriğe sahip. Bağışıklık sistemini olumlu bir şekilde destekleyen kiviyi günlük beslenme düzenin içerisine ekleyebilirsin. Zararlı maddelerin, virüslerin vücuda zarar vermesini engelleyici bir rolü bulunuyor. Aynı zamanda vücudun hastalıklara karşı direncini de artmasına yardımcı olan bu meyve vücudun daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlıyor.
Yoğurt Ve Fermente Ürünler
Bağışıklık güçlendirici besinler arasında yoğurt ve fermente ürünler de yer alıyor. Probiyotik açısından zengin olan bu besinler sindirim sistemi sağlığını olumlu bir şekilde etkiliyor. Özellikle ev yapımı yoğurt şeker ve katkı maddesi içermediği için içerisinde yer alan Probiyotik oranı daha yoğun olduğundan bağışıklığını hastalıklara karşı koruyabiliyor. Yoğurdun yanında kefir veya fermente edilmiş sebzeler de faydalı olup bağışıklık güçlendirmek için tüketilmesi gereken ürünler arasında. Özellikle sindirim problemi yaşıyorsan bu besinler tam sana göre.
Soğan Ve Sarımsak
Sarım ve soğan da tıpkı diğer sebzeler gibi etkili bir bağışıklık güçlendirici olarak karşına çıkıyor. İçerisinde yer alan C vitamini ve antioksidan açısından zengin olup adete bir antibiyotik etkisi gösteriyor. Antibakteriyel ve antiviral etkiye sahip olan sarımsak ve soğan bağışıklık sistemini desteklemenin yanında genel sağlık açısından da oldukça faydalı besinler arasında yer alıyor. Sen de bu iki faydalı besini ister yemekler içinde kullanabilir istersen de yanında tüketebilirsin.
Ispanak
Sevilen kış sebzelerinden olan ıspanağın bağışıklık üzerinde olumlu etkileri olduğunu biliyor muydunuz? İçesinde yer alan A ve C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan olan ıspanak bağışıklığı güçlendirmede birebir.
Bağışıklık sisteminin korunmasının yanında hücrelerin yenilenmesi ve korunmasını da sağlayan ıspanak oldukça etkili sebze. Bu yüzden haftada 2 kez yenilmesi tavsiye ediliyor. Ispanaktan daha iyi sonuç alabilmek için haşlanarak değil içerisine yağ katılarak yapılan sebze yemeği şeklinde tüketilmesi gerekiyor. Pazı ve roka gibi sebzeler de bağışıklığı korumak için önemli diğer yeşil yapraklı sebzeler arasında.
Kırmızı Biber
Vitamin deposu olarak bilinen kırmızı biber bağışıklığı güçlendirmek için tercih edebileceğin besinler arasında. Kırmızı dolmalık biber olarak bilinen bu besin kaynağı pek çok meyve özellikle de turunçgiller yanında daha çok C vitamini içeriyor. Beta karoten açısından da zengin olan bu biber çeşidi, vücudun direncini korumasına yardımcı oluyor.
Brokoli
Bağışıklığı güçlendiren gıdalar arasında en faydalılarından biri de brokoli. Mineraller, A, C ve E vitaminlerini içerisinde barındıran bu yeşil sebze sağlığını korumak için oldukça etkili.
En sağlıklı yeşil sebzeler arasında yer alan brokoli lif ve antioksidan açısından da zengin bir içeriğe sahip. Hücrelerin yenilenmesini de sağlayan bu sebze yalnızca bağışıklığı değil, sindirim ve cilt sağlığını da olumlu bir şekilde etkiliyor.
Vücut için ideal bir yakıt haline gelen bu besin, enerji de veriyor. Brokoli tüketirken tek yapman gereken pişirme sırasında fazla vitamin kaybını önlemek için buharda pişirmeli ve 10 – 15 dk. arasında pişirmelisin.
Balık
Omega-3 yağ asitleri konusunda zengin olan balık ve çeşitleri bağışıklığı arttırma konusunda oldukça başarılı. Özellikle somon, ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bunun yanında protein, selenyum ve çinko açısından da zengin bir içeriğe sahip.
Bu vitamin ve mineraller hücre yaşlanmasını önleyerek bağışıklığın hep dinç kalmasını sağlarken kalp sağlığını da koruyor. Balık, vücudun üretmediği besinlerin sağlanabilmesi için önemli bir besin kaynağı olup haftada en az 2 ila 3 defa tüketilmesi öneriliyor.
Maydanoz
Maydanoz vücudun pek çok alanına faydalı besinler arasında yer alıyor. İçerisinde askorbit asit adı verilen bir bileşen bulunuyor olup vücudu enfeksiyonlar karşı koruyor. Bağışıklık güçlendiriciler arasında da oldukça önemli bir yere sahip olan maydanoz C vitamini açısından da zengin besinler arasında yer alıyor.
Vücuttaki toksin maddelerin atılımını kolaylaştıran bu besin yara iyileşmelerini de hızlandırabiliyor. Aynı zamanda vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı oluyor. Maydanozu ister suyunu istersen de salata veya kahvaltılarda yıkayarak çiğ bir şekilde tüketebilirsin. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek için sofrandan eksik etmemelisin.
Zencefil
Antiviral ve antioksidan açısından zengin içeriği bağışıklığın güçlenmesini destekliyor. Özellikle soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarla mücadele etmede etkili bir besin olan zencefili tüketebilirsin.
Uzun yıllardan beri faydaları ile ön plana çıkan zencefil, toz haliyle veya küçük parçalara bölünerek tüketebilirsin. Öksürük, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi gribal enfeksiyonlara karşı etkisi oldukça fazla olan bu besin doktor tedavisine ek tedavi olarak kullanılabiliyor. Çay formunda kullanımı yaygın olan zencefili bu şekilde kullanabilirsin.
Yumurta
Bağışıklık sistemindeki hücrelerin yenilenmesi ve çoğalması için proteine ihtiyaç duyuyor. Yumurta da hücrelerin ihtiyaç duyduğu bu proteinin karşılanmasını sağlıyor. Yetersiz protein alımında hücre yıkımı başlayacağından bağışıklık sisteminde yıkımlar meydana gelebiliyor.
Bu yüzden hücrelerin beslenmesinde etkili olan yumurtayı bağışıklık sistemini korumak için beslenme rutininin içerisine ekleyebilirsin. Antioksidan ve A vitamini açısından zengin olan yumurtayı haftada 4 kez tüketebilirsin.