Güncel

Babaya Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Abone Ol

Maddi tazminat davalarında edilen talep, kişinin maddi olarak zarara uğramış olması sonucu oluşurken manevi tazminat davalarında farklıdır. Manevi tazminat davasını açabilmek daha özel koşullara bağlıdır. Manevi tazminat davaları, kişinin bedensel ve ruhsal sağlığına yönelik herhangi bir tehdit veya haksızlık durumunda yine sadece o kişi tarafından açılabilir. Ancak ve ancak ölüm durumu olursa kişinin ailesi bu haksızlık karşısında tazminat davası açmaya yetkilidir. Aksi takdirde haksızlığa uğramış kişi adına başka birisi tazminat davası açamamaktadır.

Tazminat Davası Açma Ücreti

Manevi tazminat davası açma harç ücreti hesaplanırken talep edilen ücret esas alınmaktadır. Tazminat davaları usule uygun olarak açılmalıdır. Usule uygun olmayan davaların reddedilme durumu söz konusu olabilmektedir. Usule uygunluk açısından babaya tazminat davası açmak isteyen kişilerin alanında uzmanlaşmış bir tazminat avukatına başvurması gerekmektedir. Manevi tazminat davası harç ücreti talep edilen esas ücret üzerinden verilmektedir. Fakat dava kaybedilir ise harç geri alınamamaktadır. Ayrıca karşı taraf da davayı bir avukat ile sürdürüyorsa onun da vekalet ücretini yine davacı kişi ödemek zorundadır. Aynı şey maddi tazminat davaları için de geçerli olmaktadır. Maddi tazminat davalarının da kaybedilmesi durumunda hem harç hem de karşı tarafın vekalet ücretinin ödenmesi hususu göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Manevi Tazminat Hesaplama

Tanzimat davası ücret hesaplama maddi veya manevi tazminat için de geçerli bir durumdur. Maddi tazminat davalarında kişinin maddiyatına gelen zarar sonucu bir ücret belirlenir. Bu zarar ispatlanarak dava sürecinde kullanılır. Zararın karşılanması esastır. Örneğin hastane ortamında yapılan müdahaleler veya ihmal durumları gibi hatalar karşısında bir ölüm gerçekleştiyse cenaze, nakliye, mezar gibi masrafların karşılanması kısmı maddi tazminat davası kapsamına girmektedir. Manevi tazminat davalarında da aynı durum geçerlidir. Kişinin uğramış olduğu haksızlık karşısında oluşan duyguları ve psikolojik etkileri göz önünde bulundurularak dava süreci iletilir. Burada esas olan kişiyi ne kadar ve ne sürede etkilemiş olmasıdır.

Hakaret Davası Nedir?

Hakarete uğrayanın başvurduğu dava, Türk ceza kanunun 125.maddesi gereğince düzenlenmiştir. Bir kimsenin şerefi ve onuru üzerinden olumsuz nitelikte aşağılayıcı ve küçümser ifadeler kullanmak suç teşkil eder. Örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cumhurbaşkanına hakaret etmek
  • Kamu görevlilerine hakaret etmek
  • Bir kimseye veya topluluğa sövmek

Hakaret suçu aile içerisinde işlenmiş ise ailedeki bireylere yönelik de hakaret davası açılabilmektedir. Aile bireyleri arasında onuru ve şerefi zedeleyici her türlü ifade ve söz hakaret suçu kapsamına girmektedir. Fakat hakaret suçu oluştuktan sonra 6 ay içerisinde Cumhuriyet savcılığına gidilerek suç duyurusunda bulunulmalıdır. Hakaret davaları sonucu suç işleyen şahıslara 3 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezaları verilebilmektedir. Ancak suçun ağırlığı, hafifletici sebepler gibi durumlarda ceza süresi düşürülebilir. Hatta ceza uygulanmayabilir.

Manevi Tazminat Davası Yetkili Mahkeme

Tazminat davalarında yetkili merci, hukuk mahkemeleri kanunu gereğince asliye hukuk mahkemeleridir. Tazminat davası davalının ikametgâh adresinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesi tarafından yürütülür. Yani kişi babaya tazminat davası açacak ise bu, babasının bulunduğu ikametgâh adresindeki asliye hukuk mahkemesini ilgilendirecektir. Hem anneye hem babaya tazminat davası açılacak ise bu adres farklı da olabilir.