Sağlık

B vitamini eksiklik belirtileri nelerdir? B vitamini eksiklik sebepleri nasıl anlaşılır?

Abone Ol

B vitamini eksiklik belirtileri nelerdir? B vitamini eksiklik sebepleri nasıl anlaşılır? konularına ve sorularına ilişkin cevapları içeren bilgileri detayları ile toplayıp derledik. İnsan vücudunda büyük ölçüde ihtiyaç duyulan b vitamin olup eksikliğinde hem ruhsal ve hem fiziksel sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kullanılan bazı ilaçlar, ilerleyen yaş, hamilelik ve benzeri nedenler b vitamini eksikliğine neden olabilmektedir. Düzenli ve dengeli beslenilmediği takdirde sorunlar ortaya çıkar. Bu durumda vücut normal işlevlerini yerine getiremez. Peki, B vitamini eksiklik belirtileri nelerdir? B vitamini eksiklik sebepleri nasıl anlaşılır? İşte detaylar haberimizde…

B vitaminleri, her biri vücudu sağlıklı tutmak için benzersiz rollere sahip sekiz besinden oluşan bir gruptur. Hücre sağlığını korumak ve sizi enerjik tutmak için özellikle önemlidirler. B vitamini eksikliğinin belirtileri, eksik olduğunuz B vitaminine bağlı olarak değişir.

Bazı yiyecekler birkaç B vitamini bakımından zengindir ve bazı yiyecekler özellikle belirli B vitaminleri bakımından yüksektir. Dengeli bir diyet yemek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almanın anahtarıdır.

Bu makale, neden ihtiyaç duyduğunuz, eksiklik belirtileri ve hangi yiyeceklerin bunları içerdiği dahil olmak üzere en yaygın B vitamini türlerinin bir özetini sunar.

B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B vitamini eksikliği belirtileri aşağıda verilmiştir:

B1 vitamini eksikliği: Dikkat dağınıklığı, dalgınlık yaşanması, ani öfke krizleri, kaslarda zayıflama, iş veya okul başarısında düşüş belirtileri arasında yer alır. B vitamini eksikliği sonucu boşaltım sistemi hastalıkları ve beriberi rahatsızlığı da görülebilir. B2 vitamini eksikliği: Saç dökülmesi, göz kapaklarında iltihap oluşması, aşırı derecede kaygı, korneada tahriş, vb. B3 vitamini eksikliği: Sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açmanın yanında sinir sistemi ve cilt yapısını da hasta eder. B5 vitamini eksikliği: Uykusuzluk, kabızlık, aşırı yorgun olma hâli, iştah kaybı ve bağırsak hastalıkları B6 vitamini eksikliği: Depresyon, anemi, aşırı sinirli olma hâli, ağız kenarında çatlak oluşumu, deri hastalıkları, zihin uyuşması, uykusuzluk problemleri, vb. B7 vitamini eksikliği: Depresyon, halüsinasyon, hâlsizlik, kaslarda ağrı ve uyuşukluk, cildin solgunlaşması, vb. B9 vitamini eksikliği: Zayıflama, anemi, aşırı yorgunluk hissi, vb. B12 vitamini eksikliği: Nefes darlığı, depresyon, kalpte çarpıntı, hâlsizlik, hafızada zayıflama, vb.

B vitamini Eksikliği Sebepleri Nelerdir?

B vitamini eksikliği nedenleri aşağıda verilmiştir:

Dengesiz beslenme B vitamini içeren ürünlerin az tüketilmesi Sinir sistemi hastalıkları Zayıflama ameliyatları: B vitamini emilimini negatif yönde etkiler. Yaşlılık: Yaşlanmaya bağlı olarak B vitamini emilimi zayıflayarak vücudu negatif etkiler. İlaç kullanımı: Uzun süreli kullanılan ilaçlardan bazıları vitaminler için bir tehlike olabilir. Bu konuda doktordan bilgi almak yapılacak en doğru iş olacaktır.

B Vitaminiyle Zengin Yiyecekler Hangileridir?

B vitamini deposu gıdalar aşağıda listelenmiştir:

  • B1 vitamini: Fındık, ceviz, badem, ay çekirdeği, fasulye, buğday, bira mayası, mercimek, enginar, vb. B2 vitamini: Kırmızı et, karaciğer, kuru baklagiller, ıspanak, domates, vb. B3 vitamini: Ton balığı, somon, kuşkonmaz, sığır eti, vb.
  • B5 vitamini: Balık, tavuk, kuruyemiş, dana eti, yumurta, karaciğer, vb. B6 vitamini: Ay çekirdeği, şam fıstığı, pirinç, susam, vb. B7 vitamini: Fıstık, mantar, yumurta sarısı, vb. B9 vitamini: Kuşkonmaz, ıspanak, Brüksel lahanası, vb. B12 vitamini: Yumurta, süt, et, vb.
  • B vitamini eksikliği hastalığına yakalanmamak için verilen gıdalar düzenli bir şekilde tüketilmelidir.

B Vitaminleri Görevleri Nelerdir?

B vitamininin özellikleri şunlardır:

Beyin fonksiyonlarının doğru düzgün işlemesi Bağışıklık sisteminin düzgünce işlemesi Kan hücrelerinin arttırılması Merkezi sinir sistemimizin muhafaza edilmesi

B Vitamini Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar Nelerdir?

B vitamini eksikliği hastalıkları aşağıda verilmiştir:

B1 eksikliğinde beriberi denen hastalık görülebilir. Bacaklarda ve kalpte oluşan ödem, eklemlerde şişme ve psikolojik hastalıklar bu hastalığın belirtileri arasındadır. Niasin hastalığı gebelerde görülür. B3 ‘ün eksikliği sonucu oluştuğu için sadece hamilelerde değil metabolizma hızının artması sonucu oluşabilir. Megolalastik anemi denen hastalık, B9 eksikliği sonucu oluşur. Alyuvar ve akyuvarların sayıca fazla olması durumudur. Atrofit gastrit sonucu mide çeperi hücreleri azalır. Böylelikle B vitamini sindirimi zorlaşır. Crohn hastalığı sonucu B vitaminin emilimi zorlaşır. B12 eksikliğinin en büyük sebebi olan pernisyöz anemide, vücuttaki bağışıklık sistemi hücreleri mide hücrelerine saldırır. Işık hassasiyeti, psikolojik değişiklikler, vb. belirtiler Hartnup rahatsızlığına aittir. Pelegra hastalığı da vitamin eksikliği sonucunda görülen cilt, sinir ve deri hastalığıdır.

B Vitamini Eksikliği Tedavi Yolları

B vitamini eksikliği tedavisi için ilk olarak hastalığın nedeni araştırılır. Hastalık emilim problemleri kaynaklıysa B vitamini takviyesi yapılır. İğne ya da hap seçeneklerine doktor karar vermelidir. Şayet gıda eksikliği yüzünden rahatsızlık varsa doktorun önereceği gıdalar tüketilmelidir. Sıradan bir B vitamini eksikliği ilacı probleminizi çözmez. Aksine hastalığınızı şiddetlendirebilir. Bu yüzden hangi ilacın kullanılması gerektiği, ilacın dozu, vb. gibi konular doktor tarafından kontrol edilmelidir.