Yaşam

"Ayak ısıran" böcek tehlikeli mi? Türkoğlu, "Isırıkları ağrılıdır" dedi

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs’ta ortaya çıktığı iddia edilen, halk arasında ‘ayak ısıran’ ya da ‘parmak ısıranlar’ olarak bilinen ve Türkiye, Lübnan, İsrail ve Mısır yakınlarında görülen Lethocerus türü böcek gündem oldu. Osteoloji Uzmanı Pedram Türkoğlu söz konusu böcek hakkında bilgi verdi…

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Acı verici ısırıklara neden olan dev su böceği olarak da bilinen lethocerus türü, sulak alanlarda yaşıyor ve avlanmak için diğer su canlılarına saldırıyor. İnsanlara zarar verme ihtimali oldukça düşük olduğu bilinen böcek ile ilgili ayak ısırdığı haberleri sonrasında vatandaşlar böcek hakkında araştırma yapmaya başladı.

“TÜRKİYE’DE TANIMLANMIŞ TEK TÜRÜ VAR”

Halk arasında “ayak ısıran” veya “parmak ısıran” olarak bilinen dev su böceklerinin, Belostomatidae familyasındaki yarım kanatlı böceklerin genel ismi olduğunu açıklayan Türkoğlu, Avrupa’da ve Türkiye’de tanımlanmış tek tür olduğunu, bunun da Lethocerus patruelis olduğunu belirtti. “Bu familya Dünya’nın neredeyse her yerinde görülebilmektedir.” Diyen Türkoğlu, Afrika’da 2, Avustralya’da 2 ve Asya’da toplam 3 türün tanımlandığını söyledi.

“TÜRKİYE’DE TATLI SU KAYNAKLARINDA YAŞIYOR”

Türkoğlu söz konusu böceklerin tuzlu sularda yaşamadıklarını; tatlı sularda, su birikintilerinde, yavaş debili ırmaklarda görülebildiklerini ifade etti. Türkoğlu, “Dolayısıyla Türkiye’nin pek çok tatlı su kaynağında görülmeleri olasıdır ve keza Kıbrıs’ın da tatlı su kaynaklarında görülmeleri doğaldır. Türkiye’den örnek vermek gerekirse Akdeniz, Ege ve Marmara’daki sulak alanlarda kayıtları bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“TARIM ÜRÜNLERİNE ZARAR VERMİYOR”

Türkoğlu, ayak ısıran olarak bilinen bu böceklerin tarım ürünlerine herhangi bir zarar vermediğini söyledi ve “Avcı böceklerdir, sudaki omurgasızlar ve ufak omurgalılar ile beslenmektedirler. Örneğin balıklar, amfibiler, salyangozlar, böcekler gibi.” ifadelerine yer verdi.

“ISIRIKLARI AĞRILIDIR”

Türkoğlu, böceğin nasıl avlandığını ve insan sağlığına zarar verip vermediklerini şu sözlerle ifade etti:

“Avlarını felç etmek ve sindirmek için kullandıkları tükürüklerde birtakım toksik enzimler “zehir” sayılabilmektedir. Fakat toksinleri insan, kedi, köpek gibi canlılar için zararsızdır. Tatlı suda yürürken yanlışlıkla parmağınızı ısırabildikleri için halk arasında korku salmıştır. Isırıkları gerçekten ağrılıdır; şişlik ve kızarıklık da yapabilir. Lakin herhangi bir tıbbi önemi bulunmamaktadır, ölümcül değildir. Elbette bağışıklık ile ilgili olan anafilaksi (alerji) durumları hariç. Bu gibi durumlar en sık arı toksininde karşımıza çıkmaktadır. Hatta yer fıstığı yemek bile anafilaksiye sebebiyet verebilmektedir.”