Dünya

Avusturya parlamento seçimlerinde sandıklar açıldı: Aşırı sağ kazanabilecek mi?

Avusturya'da parlamento seçimleri için sandıklar açıldı. Göç, enflasyon ve Ukrayna savaşına yönelik endişeler, aşırı sağ Özgürlük Partisi'ni (FPÖ) iktidara taşıyabilir.

Abone Ol

Avusturya’da parlamento seçimleri için oy kullanma işlemi başladı. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (Freiheitliche Partei Österreich) göç, enflasyon ve Ukrayna savaşı konusunda endişeleri olan seçmenlerin desteğiyle seçimleri kazanma yolunda ilerliyor. Eski İçişleri Bakanı Herbert Kickl'in liderliğini yaptığı parti, ulusal bir seçimde ilk kez bu denli güçlü bir konumda.

Herbert Kickl, Cuma günü düzenlenen bir kampanya mitinginde yasa dışı göçmenlerin "yeniden göçü" talebinde bulundu. "Halkımızı, burada koruma arayan insanlardan korumak zorunda olmamız kabul edilemez. Bu durumda sistemde bir sorun var demektir" ifadelerini kullanan Kickl, kullandığı “yeniden göç” teriminin neden bu kadar kötü görüldüğünü anlamadığını söyledi.

Kickl, ayrıca kampanya sürecinde "Volkskanzler" (halkın şansölyesi) terimini kullanarak tartışma yarattı. Bu terim, 1930'larda Adolf Hitler'i tanımlamak için Naziler tarafından kullanılmıştı.

Anketler, Özgürlük Partisi'nin oyların yaklaşık %28'ini alacağını öngörse de bu oran tek başına iktidar için yeterli değil. Ancak koalisyon ortakları bulmak zor olabilir. Şu anki şansölye Karl Nehammer'in Avusturya Halk Partisi (Österreichische Volkspartei) %24 oy oranıyla ikinci sırada yer alıyor ve Nehammer, Kickl ile koalisyon kurmayı şimdiden reddetmiş durumda.

Nehammer, "Sorumlu ve sürdürülebilir bir hükümet kurmanın kimlerle mümkün olmadığını açıkça belirttim. FPÖ’nün mevcut lideri bu kriterleri karşılamıyor. Bu nedenle onu dışladım," dedi.

"Demokrasiye Tehdit"

Kickl, 2019’daki seçimlerden bu yana büyük bir toparlanma gösterdi. Haziran ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Özgürlük Partisi ilk kez ulusal çapta bir seçim kazandı. 2019 seçimlerinde ise, bir skandal sonucu koalisyon ortağı olduğu hükümetin çökmesiyle parti %16,2'ye kadar gerilemişti. O dönemde FPÖ’nün lideri ve başbakan yardımcısı olan Heinz-Christian Strache, bir Rus yatırımcıya gizli kayıt altına alınan videoda imtiyazlar sunduğu görülerek istifa etmişti.

Özgürlük Partisi ayrıca Rusya'ya yönelik yaptırımların sona ermesini talep ediyor, Batı'nın Ukrayna’ya verdiği askeri yardımları eleştiriyor ve Almanya tarafından başlatılan Avrupa Hava Kalkanı Girişimi'nden (European Sky Shield Initiative) çekilmek istiyor.

Sosyal Demokratların lideri Andreas Babler, kendisini Kickl'in tam zıttı olarak konumlandırdı. Traiskirchen kasabasının belediye başkanı olan Babler, aşırı sağla koalisyon kurmayı reddetti ve Kickl'i "demokrasiye tehdit" olarak nitelendirdi. Babler, "Siyasetin tek bir yükümlülüğü vardır: Halkın gerçeklerine odaklanmak ve insanlara saygıyı ön planda tutmak. Siyasetin tek görevi, bu ülkede yaşayan çoğu insanın yaşam koşullarını iyileştirmektir," dedi.

İlk beşi tamamlayan diğer partiler arasında NEOS, Yeşiller (Die Grünen) ve BIER Partisi yer alıyor. On yıl önce kurulan NEOS, vatandaşların vergi yükünü azaltma, siyasi şeffaflığı artırma ve 20.000 yeni öğretmen işe alma vaatleriyle seçim kampanyası yürütüyor. Parti lideri Beate Meinl-Resinger, partisinin sunduğu çözümlere her yaştan insanın heyecanla yaklaştığını belirtti.

Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler, Avusturya’nın Başbakan Yardımcısı olarak görev yapıyor ve seçim kampanyası mitinginde koalisyon hükümetinde elde ettikleri başarıları övdü. "Bu cumhuriyette parlamenter bir gruptan bu kadar güçlü bir hükümet ekibi ne zaman oldu?" diyen Kogler, geleceğe dair umutlu olduklarını ifade etti.

Yaklaşık 6,5 milyon Avusturyalı oy kullanma hakkına sahip ve oy verme işlemi yerel saatle 17:00'de sona erecek. Sandık çıkış anketleri, sonuçlar hakkında ilk ipuçlarını verecek.