Dünya

Avrupa’nın Türk düşmanlığı bitmiyor

Abone Ol

Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerine yerleşmiş olan, yurt dışında yaşayan yaklaşık 6,5 milyonu aşkın vatandaşın anavatan ile bağlarını koparmadan bulundukları topluma uyum ve katılım durumlarının yanı sıra, onların karşılaştığı yabancı düşmanlığı ve ırkçılık gibi saldırıları ve zorlukları da yakından takip ediyor.

 88 YABANCI DÜŞMANLIĞI EYLEMİ 

Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan “2020 Yılına Girerken Girişimci ve İnsani Dış Politikamız” başlıklı kitapçıkta yer alan bilgilere göre, Türkiye, yurt dışındaki vatandaşlara ilişkin çalışmalarında uyum, etkin katılım ve yabancı düşmanlığı gibi hususları öncelikli tutuyor.

Yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık ve İslam karşıtlığının son yıllarda özellikle Avrupa’da yükselme eğilimine geçmesi ve Batı Avrupa ülkelerindeki Müslüman nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan Türk toplumunun ayrımcı uygulama ve saldırılara doğrudan hedef olması, Türkiye’yi harekete geçirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına yönelik yabancı düşmanlığı ve ırkçılık motifli saldırıları takip etmek için bir veri tabanı oluşturdu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar tarafından bu yıl ocak ve ekim ayları arasında Türkiye’nin dış temsilciliklerine 88 yabancı düşmanlığı motifli eylem ihbar edildi.

Bunların 56’sı Almanya, 7’şer tanesi Avusturya ve İsviçre, 6’sı Fransa, 2’şer tanesi ABD, Hollanda ve Yunanistan’da kayıt altına alındı. Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, İngiltere, Yeni Zelanda ve Polonya’da da birer olay tespit edildi. Çoğu vakanın polis gibi yetkili kurumlara ihbar edilmediği dikkate alındığında, bu sayıların gerçekte daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK

Vatandaşların yurt dışında hak ve özgürlüklerden gerektiği gibi yararlanabilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, onların yerel makamlarla ilişkilerinde hukuki konularda duyabileceği bilgi ve yönlendirmenin sağlanması amacıyla Sözleşmeli Hukuk Danışmanları istihdam ediliyor. Batı Avrupa ülkelerinde çoğunlukla hukuk eğitimi alan Türk toplumu üyelerinden oluşan hukuk danışmanları, Türkiye’nin dış temsilciliklerinde vatandaşlara ücretsiz olarak hukuki destek veriyor.

Vatandaşların bulundukları ülkelerdeki çalışma ve sosyal güvenlik haklarının korunması amacıyla başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 34 ülke ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalandı. Öte yandan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca da 29 ülkenin ilgili bakanlıklarıyla aile, kadın, çocuk, engelli ve hassas durumdaki bireylerin haklarının korunması ve geliştirilmesine ilişkin niyet beyanları ve mutabakat zabıtlarına imza atıldı.

FETÖ BAĞLANTILI KURUMLARA SON

Bakanlık, yurt dışında bulunan FETÖ iltisaklı okullara ve eğitim kurumlarına yönelik mücadeleyi de Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ile eş güdüm halinde yoğun şekilde sürdürüyor.

Bu çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 38 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve dil kurslarının faaliyetleri kısmen ya da tamamen sonlandırıldı. Bunların 19’unda okullar TMV’na devredildi. TMV, 22 ülkede yeni okul açtı.