Dünya

Avrupa’nın Kasım ayı imalat rakamları karışık sonuçlar verdi

Avrupa genelinde Kasım ayı imalat sektörü verileri, ülkelere göre farklılık gösterdi. İspanya’da büyüme yavaşlarken, Türkiye’de talep toparlanma sinyalleri verdi. Almanya ve Fransa ise zayıf bir performans sergileyerek ekonomik toparlanma umutlarını gölgeledi.

Abone Ol

İspanya’nın Kasım ayı HCOB İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ekim’deki 54,5 seviyesinden 53,1’e gerileyerek analistlerin beklentisi olan 53,5’in altında kaldı. Bu düşüşte, özellikle Valencia bölgesinde Ekim sonunda yaşanan yoğun sel baskınlarının etkili olduğu belirtildi.

Ancak İspanya, Avrupa’nın genel trendine karşı koyarak üst üste 10. ayda da imalat büyümesi kaydetti. Yeni ihracat siparişleri, Eylül 2021’den bu yana en yüksek artışını yaşarken, uluslararası satışlar da yükseldi. Satın alma ve istihdam faaliyetleri yavaş bir tempoda da olsa arttı. Ayrıca, enflasyonist baskıların kontrol altına alınmasıyla geleceğe yönelik güven Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye’de Talep Toparlanma Sinyalleri Veriyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Kasım ayında 48,3’e yükselerek Ekim’deki 45,8’in üzerine çıktı. Bu, 50’nin altında kalarak ekonomik daralmayı gösterse de Mayıs ayından bu yana en yavaş daralmaya işaret etti.

Yeni siparişlerdeki düşüş yavaşlarken, üretim Kasım ayında Nisan’dan bu yana en küçük gerilemeyi kaydetti. İstihdam ise Temmuz 2023’ten bu yana en hızlı artışını yaşadı. Ancak, firmalar hala yeni iş almakta zorluk çekiyor.

Fransa’da İmalatta Sert Düşüş

Fransa’nın HCOB İmalat PMI’sı Kasım ayında 43,1’e düşerek Ekim’deki 44,5 seviyesinin altına indi. Bu sonuç, Ocak ayından bu yana en keskin daralmayı işaret ederken, Fransa üst üste 22. ayında da ekonomik daralma yaşadı.

Yeni siparişler, özellikle Almanya ve ABD’den gelen düşük talep nedeniyle, Mayıs 2020’den bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti. İnşaat, otomotiv ve kozmetik sektörleri daralırken, istihdamda da gerileme devam etti.

Almanya’da Durum Stabil

Almanya’nın HCOB İmalat PMI’sı Kasım ayında 43,0 ile Ekim seviyesinde sabit kaldı. Ancak bu, analistlerin 43,2 beklentisinin altında bir performans sergiledi. Yeni siparişler ve üretimdeki düşüş hızı yavaşlasa da istihdam ve stoklarda daha hızlı bir azalma görüldü.

Rekabet baskıları ve zayıf talep, çıktı fiyatlarında ve girdi maliyetlerinde düşüşe neden oldu. Ancak iş dünyası beklentileri üst üste ikinci ayda da yükseldi. Buna rağmen ekonomik ve siyasi belirsizlikler güveni olumsuz etkilemeye devam etti.