Ekonomi

Avrupalı savunma şirketleri nasıl para kazanıyor?

Thales ve Rheinmetall gibi Avrupalı savunma şirketleri, askeri bütçeler arttıkça siparişlerin de arttığını bildirdi. İşte jeopolitik belirsizlikten kazançlı çıkacak bazı şirketler.

Abone Ol

Avrupa'nın en büyük savunma ve havacılık şirketleri, hükümetlerden gelen yeni silah siparişleri arttıkça rekor sipariş ve nakit akışı seviyeleri yaşıyor.

Bu şirketler arasında Alman Rheinmetall, İngiliz BAE Systems, Fransız Thales ve İsveçli Saab yer alıyor. 

Siparişlerdeki artış, öncelikle devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas çatışması nedeniyle artan jeopolitik belirsizliklerle açıklanabilir.

Sonuç olarak, hükümetlerin askeri bütçeleri artıyor ve bu da savunma müteahhitleri için daha fazla sipariş anlamına geliyor.

Avrupa Savunma Ajansı 2024 yılı için 48.000 milyon Avro'nun üzerinde bir genel bütçe ayırdı.

Bu ekstra nakit ile şirketler hisse geri alımlarına ve temettülere daha fazla kaynak aktarıyor ve tahminciler ufukta daha fazla birleşme ve satın alma bekliyor.

Thales sipariş seviyelerinde %26 artış bildirdi

Fransız elektrik sistemleri ve savunma şirketi Thales, yılın ilk yarısında aldığı sipariş miktarında %26'lık bir artışla 10,8 milyar Avro'ya ulaştığını bildirdi. Bu artış şirketin sipariş defterini 47 milyar Avro ile yeni bir rekor seviyeye taşıdı. 

Faiz ve vergi öncesi kar (EBIT) 2024'ün ilk yarısında %10,4 artışla 1.096 milyon Avro'ya yükselirken, satışlar da %8,9 artışla 9,5 milyar Avro'ya ulaştı.

Rheinmetall NATO müşterisinden büyük sipariş aldığını duyurdu

Bu yılın Mayıs ayında Alman silah üreticisi Rheinmetall de bir NATO müşterisinin on binlerce top mermisi için büyük bir sipariş verdiğini duyurdu.

Bu yıl ile 2028 yılları arasında teslim edilecek olan sipariş, bir dizi silahta kullanılan yüz binlerce itici şarj modülünü de içeriyor.

Yılın ikinci çeyreğinde şirketin kayıtlı siparişleri yaklaşık 300 milyon Avro'ya ulaştı.

Şirket, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken birçok silahlı kuvvetin mühimmat stoklarını değiştirmesi nedeniyle daha yüksek siparişler kaydetti. 

BAE Systems yüksek siparişler nedeniyle satış beklentilerini yükseltti

İngiliz havacılık ve savunma şirketi BAE Systems, artan siparişlerden kâr eden bir başka firma oldu ve şirket kısa süre önce yarı yıl kazançlarını açıklarken satış beklentilerini de yükseltti. 

Siparişler yılın ilk yarısında 1,6 milyar £ (1,89 milyar €) artarak 30 Haziran itibariyle toplam 59,6 milyar £'a (70,34 milyar €) yükseldi.

BAE Systems daha önce %10 ila %12 olarak açıkladığı satış büyümesinin 2024 yılının tamamı için %12 ila %14 arasında olacağını tahmin ediyor.

Bu, tüm bölümlerinde devam eden güçlü performansı takip ediyor.

BAE Systems ayrıca faiz ve vergi öncesi kar (FVÖK) beklentisini de %11 ila %13'ten %12 ila %14 aralığına yükseltti.

Şirket yılın ilk yarısında %13'lük bir satış büyümesi kaydederek yaklaşık 13.4 milyon £'a (15.82 milyar €) ulaştı. 

BAE Systems İcra Kurulu Başkanı Charles Woodburn, şirketin yarı yıl kazanç raporunda şunları söyledi “Aldığımız siparişler ürün ve hizmetlerimize olan talebin yüksek olduğunu ve önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir büyüme için iyi bir konumda olduğumuzu gösteriyor. 

“Yeni teknolojilere, tesislere ve çalışanlarımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz, böylece rekor sipariş birikimimizi karşılayabilir ve hükümet müşterilerimizin belirsiz bir dünyada bir adım önde olmalarına yardımcı olabiliriz.” 

Saab 35 milyon Avroluk savaş botu siparişi aldı

İsveçli savunma şirketi Saab da kısa bir süre önce İsveç Savunma Malzeme İdaresi'nden 10 botluk bir deniz muharebe botu siparişi aldığını duyurdu.

Sipariş 400 milyon İsveç kronu veya SEK (35.04 milyon Avro) değerinde olup, sözleşmenin bu yıl başlaması bekleniyor.

Teslimatlar önümüzdeki yıllarda sürekli olarak yapılacaktır.

Bu alım, özellikle Avrupa'daki belirsiz jeopolitik ortam göz önüne alındığında, İsveç'in deniz savunmasını güçlendirme çabalarını simgeliyor.

Saab'ın başkanı ve CEO'su Micael Johansson, şirketin ikinci çeyrek kazançlarına ilişkin basın açıklamasında şunları söyledi “Bu çeyrekte Saab, şirket tarihindeki en yüksek ikinci çeyrek olan 40 milyar SEK (3.51 milyar €) tutarında güçlü bir sipariş alımı gerçekleştirdi. Portföyümüz benzersiz bir şekilde konumlanmış durumda ve pazardaki varlığımızı güçlendiriyoruz. 

“Ayrıca ek kapasite için yatırımlarımızı artırmaya devam ediyoruz ve tamamen yetkinliklerimizi güvence altına almaya ve işgücümüzü artırmaya odaklanmış durumdayız.”

Şirket ayrıca yılın ikinci çeyreğinde tüm bölümlerde devam eden büyüme sayesinde satışların %22 arttığını gördü. Faiz ve vergi öncesi kazançlar da %25 arttı. 

Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics ve RTX gibi diğer büyük ABD savunma şirketlerinin de hükümet siparişlerindeki bu artıştan kazançlı çıkması bekleniyor.