Sağlık

Avrupa'da kızamık vakalarında 45 kat artış yaşandı!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçen yıl Avrupa'da kızamık vakalarında 45 kat artış yaşandığına dikkat çekti.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Sağlık uzmanları kızamık vakalarının hâlâ arttığı ve daha fazla yayılmayı önlemek için "acil önlemlere" ihtiyaç duyulduğu konusunda uyarıyor.

2022 yılının tamamındaki 941 kişiye kıyasla 2023 yılında yaklaşık 42.200 kişi enfekte oldu.

DSÖ bunun, Kovid salgını sırasında daha az çocuğun hastalığa karşı aşılanmasının bir sonucu olduğuna inanıyor.

Birleşik Krallık'ta sağlık yetkilileri geçen hafta West Midlands'de ortaya çıkan son derece bulaşıcı kızamık salgınının aşılama oranlarının düşük olduğu diğer kasaba ve şehirlere hızla yayılabileceğini söyledi.

NHS İngiltere'ye göre, 16 yaşın altındaki 3,4 milyondan fazla çocuk korunmasız durumda ve hastalanma riskiyle karşı karşıya.

Milyonlarca ebeveyn ve bakıcıyla temasa geçiliyor ve çocuklarının kızamığa karşı tam aşı olduğundan emin olmak için randevu almaları isteniyor. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı iki doz halinde yapılır; ilki bir yaş civarında, ikincisi ise çocuk yaklaşık üç yaş dört aylıkken.

Aşı, kızamığa karşı korumada oldukça etkilidir, ancak Birleşik Krallık'ta ilkokula başlayan çocukların yalnızca %85'i her iki aşıyı da yaptırmıştır.

Kızamık vakaları neden artıyor ve MMR aşısı nedir?

Avrupa'daki durum hakkında konuşan DSÖ Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge şunları söyledi:

"Bölgede kızamık vakalarında sadece 30 kat artış değil, aynı zamanda yaklaşık 21.000 hastaneye yatış ve kızamığa bağlı beş ölüm gördük. Bu endişe verici. Çocukları bu potansiyel tehlikeli hastalıktan korumanın tek yolu aşıdır."

Kızamık her yaşta ciddi bir hastalık olabilir. Genellikle yüksek ateş ve döküntüyle başlar ve normalde 10 gün içinde iyileşir; ancak komplikasyonlar zatürre, menenjit, körlük ve nöbetleri içerebilir.

İlk doz aşının yapılamayacağı kadar küçük bebekler, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar en fazla risk altındadır. Hamilelik sırasında kızamık ölü doğuma, düşüklere ve bebeğin düşük doğum ağırlığıyla doğmasına neden olabilir.

Avrupa bölgesindeki tüm ülkelerden kızamık salgınlarını hızla tespit edip müdahale etmeleri ve daha fazla insana aşı vermeleri isteniyor.

DSÖ, kızamığın geçen yıl genç ve yaşlı tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi.

Genel olarak, beş vakadan ikisi 1-4 yaş arası çocuklarda, beş vakadan biri ise 20 yaş ve üzeri yetişkinlerdeydi.

Ocak ve Ekim 2023 arasında Avrupa çapında 20.918 kişi kızamık nedeniyle hastaneye kaldırıldı. İki ülkede kızamığa bağlı beş ölüm de bildirildi.

Pandemi etkisi

Kızamığa karşı koruma sağlayan MMR aşısının ilk dozunun aşılanma oranları Avrupa genelinde 2019'da %96'dan 2022'de %93'e düştü. İkinci dozun alımı aynı dönemde %92'den %91'e düştü.

Aşılama oranındaki bu görünüşte küçük düşüş, Avrupa'da 1,8 milyondan fazla çocuğun bu iki yıl içinde kızamık aşısını kaçırdığı anlamına geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bildirdiğine göre, "Covid-19 salgını bu dönemde aşılama sistemi performansını önemli ölçüde etkiledi ve aşılanmamış ve yetersiz aşılanmış çocukların birikmesine neden oldu."

Uluslararası seyahatlerin yeniden artması ve sosyal mesafe tedbirlerinin kaldırılmasıyla kızamığın sınırlar arasında ve topluluklar içinde yayılma riskinin, özellikle de aşılanmamış nüfuslarda çok daha yüksek olduğu belirtildi.

DSÖ, kızamığı elimine etme statüsüne ulaşmış ülkelerin bile büyük salgın riski altında olduğu konusunda uyardı.

Oldukça bulaşıcı olan hastalığın yayılmasını önlemek için tüm topluluklarda çocukların yüzde 95'ine iki doz kızamık aşısı yapılması gerektiği belirtiliyor.