Ekonomi

Avrupa'da işe alım beklentileri düşüyor

2024'ün son çeyreğinde Avrupa'daki kamu ve özel sektör işverenlerinin işe alımlara devam etmesi bekleniyor. Ancak ManpowerGroup İstihdam Görünümü Anketi’ne göre, 21 Avrupa ülkesinde işe alım beklentileri olumlu olsa da, çoğu ülke 2023'e kıyasla düşüş yaşadı.

Abone Ol

ManpowerGroup’un 42 global ekonomide, 40.340 işverenle gerçekleştirdiği anket, işverenlerin işe alım beklentilerini yansıtan Net İstihdam Görünümü (NEO) ile ölçülüyor. NEO, işe alımlarda artış bekleyen işverenlerin yüzdesinden azalma bekleyenlerin yüzdesinin çıkarılmasıyla hesaplanıyor. Pozitif bir NEO, önümüzdeki üç ayda daha fazla işverenin iş gücünü artırmayı planladığını gösteriyor.

Avrupa'da mevsimsel olarak ayarlanmış işe alım beklentileri, Çekya’da %11 ile en düşük, İsviçre’de ise %32 ile en yüksek seviyede. Bu 21 ülkedeki ortalama ise %20,5.

Avrupa’nın En Büyük Beş Ekonomisinde Durum

Avrupa'nın en büyük beş ekonomisi arasında Birleşik Krallık, %28 ile en yüksek işe alım beklentilerine sahip. Almanya ve Fransa %22, İspanya %20 ve İtalya %19 ile onu takip ediyor. İsviçre, Hollanda, Birleşik Krallık, İrlanda ve Belçika, %25’lik global ortalamanın üzerinde yer alan ülkeler arasında.

ManpowerGroup Global İçgörüler Başkan Yardımcısı Mara Stefan, Avrupa'daki farklı ülkelerin, ekonomik faaliyetler, sektörlerin durumu ve işe alım stratejileri açısından büyük farklılıklar gösterdiğini belirtti. Stefan, ayrıca, ülkelerin enerji bağımlılıklarının da işe alım beklentilerini etkilediğini vurguladı.

Geçen Yıla Göre Düşüş Yaşayan Ülkeler

2023'ün son çeyreği ile 2024'ün son çeyreği arasında 21 Avrupa ülkesindeki işe alım beklentileri ortalama olarak 3,5 puan düştü. 13 ülke, geçen yıla göre düşüş kaydederken, sadece altı ülke artış gösterdi. En büyük artışlar Macaristan (+5 puan) ve Slovakya'da (+4 puan) gözlemlendi. Portekiz (-16 puan), İsveç (-13 puan) ve Türkiye (-12 puan) ise en büyük düşüşleri yaşayan ülkeler arasında yer aldı.

Avrupa'da en güçlü istihdam beklentilerine sahip sektörler, %31 ile bilgi teknolojileri ve %28 ile finans ve gayrimenkul olarak öne çıkıyor. Enerji ve kamu hizmetleri sektörü ise %6 ile en düşük istihdam beklentisine sahip. Bilgi teknolojileri alanında Hollanda %49 ile en yüksek NEO değerini kaydetti, ancak Romanya, -%3 ile negatif beklenti bildiren nadir ülkelerden biri oldu.