Ekonomi

Avrupa'da en yüksek ve en düşük emlak vergileri!

Litvanya ve Macaristan, en avantajlı emlak yatırımı yapılabilecek ülkeler arasında yer alırken, Belçika ve Fransa en dezavantajlılar arasında sıralandı.

Abone Ol

Avrupa’da emlak yatırımı yapmayı düşünenler için Litvanya ve Macaristan, en cazip ülkeler arasında öne çıkıyor. 1st Move International tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Belçika ve Fransa ise yüksek vergi oranları ve düşük getiri potansiyelleriyle yatırımcılar için en kötü seçenekler arasında gösteriliyor. 

Litvanya, Global Property Guide’ın son verilerine göre, Vilnius'ta ortalama yüzde 5,65 kira getirisi sunarak emlak yatırımı için en iyi ülke olarak gösteriliyor. OECD verilerine göre, ülkede kira fiyatları 2015 yılına göre yüzde 170 oranında arttı. Kira gelir vergisinin yüzde 15 seviyelerinde olduğu ülkede, yabancılara mülk satın alma konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Litvanya'nın ardından Estonya da yatırımcılar için cazip bir seçenek olarak gösteriliyor. Estonya’da yabancıların mülk satın alması serbest olup, satın alma maliyetleri düşük ve kira getirisi yaklaşık yüzde 4,5. Kira gelir vergisi ise yüzde 20 seviyelerinde bulunuyor. 

Romanya ise yüzde 10 gibi düşük bir kira gelir vergisi oranı ve yüzde 6,46’lık yüksek kira getirisiyle üçüncü sırada yer alıyor. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında Macaristan, Slovenya ve Polonya da yüksek kira gelirleri ve makul vergi oranlarıyla yatırımcılara avantaj sağlıyor.

En Kötü Emlak Yatırımı Yapılacak Ülkeler  

Belçika, araştırmaya göre, en kötü emlak yatırımı yapılacak ülke olarak öne çıkıyor. Yüksek işlem maliyetleri ve yüzde 50'yi bulabilen kira gelir vergisi, bu ülkeyi yatırım açısından cazip olmaktan çıkarıyor. Belçika’yı, yüksek maliyetler ve vergi oranları nedeniyle Fransa ve Yunanistan takip ediyor.

Google aramalarına göre, İspanya ve Portekiz, gayrimenkul yatırımında en çok tercih edilen ülkeler olarak öne çıkıyor. İspanya’da yabancı yatırımcılara vergi avantajları sunulurken, Portekiz’de de benzer şekilde yerel halkla aynı şartlarda mülk satın alınabiliyor. Ancak bu iki ülkenin popülerliği, yerel halk için uygun fiyatlı konut bulma sıkıntısına da neden oluyor. 

Emlak yatırımı yapmak isteyenlerin, yatırım yapacakları ülkeyi dikkatlice araştırmaları ve vergi düzenlemelerini göz önünde bulundurmaları büyük önem taşıyor.