Dünya

Avrupa ülkesinden İsrail'e kınama: Topyekun savaş riski!

İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail'in Gazze'nin ardından Lübnan'a yönelik saldırılarının bölge ve dünya için derin sonuçları olacağını ve "topyekun savaş riski" taşıdığını bildirdi.

Abone Ol

İrlanda Başbakanı Simon Harris, Orta Doğu'daki gelişmeler ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York'ta gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İRLANDA BAŞBAKANI İSRAİL'İ ŞİDDETLE KINADI

Orta Doğu'da tehlikeli tırmanış ve can kayıpları görmeye devam ettiklerini belirten Harris, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki sivil bölgeleri bombalamasını ve Hizbullah'ın İsrail'deki sivil bölgelere roket atmasını "şiddetle kınadığını" bildirdi.

Harris, bu hafta bölgede şok edici can kayıplarının yaşandığını, ancak bu aşamada bile tarafların uçurumun kenarından dönmesi için çok geç olmadığını ifade etti.

'LÜBNAN'DA İKİNCİ BİR CEPHE AÇMAK FELAKET OLUR, TOPYEKUN SAVAŞ RİSKİNİ BERABERİNDE GETİRİR'

Başbakan Harris, "Gazze harabeye dönmüş durumda ve dünyanın yardımına muhtaç. Lübnan'da ikinci bir cephe açmak felaket olur, bölge ve dünya için derin sonuçları olacak topyekun savaş riskini beraberinde getirir." değerlendirmesinde bulundu.

New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştüğünü ve Lübnan'ın güneyinde eksik olan barış gücüne ilişkin brifing ve durum raporu aldığını aktaran Harris, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nde (UNIFIL) görev yapan İrlandalı birliklerin iyi eğitimli olduğunu ve tüm protokollere uyduğunu belirtti.

İSRAİL SALDIRILARINDA 609 LÜBNANLI ÖLDÜ

İsrail ordusu, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail’in pazartesi günü itibarıyla ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 609 kişi öldü. Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail’in saldırıları nedeniyle ülke içinde yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını ifade etti. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor.