Dünya

Avrupa ülkeleri ve kar amacı gütmeyen kuruluşlardan DSÖ için 630 milyon Avroluk yeni fon taahhüdü

Almanya, Norveç, Lüksemburg, Danimarka ve İrlanda, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) en büyük yeni taahhütlerde bulunan ülkeler oldu.

Abone Ol

Avrupa ülkeleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, DSÖ'ye 627,4 milyon euro (700 milyon dolar) tutarında yeni fon sağlama taahhüdünde bulundu. Bu destek, DSÖ'nün kaynaklarını daha esnek kullanabilmek için başlattığı çabalar kapsamında geldi. DSÖ, bu yeni fonu ve Avrupa Birliği ile Afrika Birliği'nin halihazırda taahhüt ettiği 268,9 milyon euro'luk (300 milyon dolar) ek desteği, önümüzdeki dört yıl içinde 40 milyon önlenebilir hastalıktan ölümü engellemek için kullanmayı planlıyor.

Almanya Başta Geliyor

Almanya, toplamda 358,5 milyon euro (400 milyon dolar) ile en büyük bağışçı olacak. Bu tutarın 234,8 milyon eurosu (262,6 milyon dolar) yeni fon olarak taahhüt edildi. 

Bir dizi Avrupa ülkesi de DSÖ'ye ek fon sağlama sözü verdi: Norveç (83,9 milyon euro), Lüksemburg (46,6 milyon euro), Danimarka (36,7 milyon euro), İrlanda (29,3 milyon euro), Yunanistan (19,5 milyon euro), Hollanda (18,5 milyon euro), Finlandiya (1,9 milyon euro), Estonya (1,6 milyon euro), Malta (391 bin euro) ve Karadağ (78 bin 200 euro).

Fonlama Yapısında Değişiklik

DSÖ, üyelik aidatları ve gönüllü bağışlar ile finanse ediliyor. Ancak fonların çoğunun belirli sağlık programlarına tahsis edilmesi ve kısa vadeli olması, örgütün çalışanlarını elde tutmasını, uzun vadeli projeler başlatmasını veya sağlık acil durumlarına hızla yanıt vermesini zorlaştırıyor. 2022'de ülkeler, DSÖ'nün temel bütçesinin yüzde 50'sini karşılayacak şekilde aidatlarını 2030'a kadar artırma kararı almıştı. Bu oran 2022'de yüzde 13'tü.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, DSÖ'yü sağlık krizlerine ve eşitsizliklere karşı "kolektif ilk savunma hattı" olarak nitelendirerek, bu yılın başlarında duyurulan 250 milyon euro'luk AB yatırımını hatırlattı. AB ayrıca Güney Afrika'daki mRNA teknolojisi merkezine 75 milyon euro'dan fazla destek sağlayacak.

Küresel Sağlık Kuruluşlarından ve İlaç Şirketlerinden Ek Destek

Wellcome, Resolve to Save Lives, Dünya Diyabet Vakfı ve Institute for Philanthropy gibi küresel sağlık kuruluşları toplamda 116,5 milyon euro (130 milyon dolar) üzerinde destek vereceklerini açıkladılar. İlaç firmaları Sanofi, Boehringer Ingelheim ve Novo Nordisk de DSÖ'ye destek sözü verdiler. DSÖ, Kasım ayında Brezilya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'nde ek taahhütler talep edecek.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu talebi, önceliklerin rekabet ettiği ve kaynakların sınırlı olduğu bir dönemde yaptığımızın farkındayız, ancak her katkının önemi var" dedi.