Dünya

Avrupa savunma sanayiini güçlendirebilecek mi?

Von der Leyen'in koltuğa oturtacağı kişi son derece parçalanmış savunma sektörünü birleştirmeli ve güçlendirmeli.

Abone Ol

Ursula von der Leyen, Avrupa Komisyonu'nun başında ikinci dönem için planlarının bir parçası olarak bir Savunma Komiseri oluşturma sözü verdi.

Bu kişi kim olursa olsun, büyümesi uzun süredir parçalanmış ve dağınık olan bir sektörü birleştirmek gibi zor bir görevi olacak.

Tek pazarda kuralları birleştirme planları her zaman, bu hassas ve büyük ölçüde ulusal sektörde daha da fazla olmak üzere, kaybedecek ülkelerin muhalefet duvarıyla karşılaşmaktadır.  

Ancak pek çok kişi, Rusya'nın daha kavgacı hale geldiği ve ABD'nin desteğinin potansiyel olarak azaldığı bir dönemde, AB'nin yeni gelişen sanayisini inşa etmenin ve bloğu güvende tutmanın tek yolunun bu olduğunu savunuyor. 

Birçok siyasetçi, uzun süredir askeri harcamalarını kısmaya alışmış olan Avrupa'nın Ukrayna savaşından sonra daha fazla çaba göstermesi gerektiğini kabul ediyor.  

Von der Leyen 18 Temmuz'da yayınladığı siyasi manifestoda, 1999'dan 2021'e kadar bloktaki toplam savunma harcamaları %20 artarken, Rusya'nın %300, Çin'in ise %600 arttığını söyledi. 

Ancak AB'nin yerel endüstrisi bile bu zayıf talebi karşılayacak kadar güçlü değil: üye devletlerin savunma alımlarının çoğu hala Avrupa dışından yapılıyor. 

Küresel pazar ABD şirketlerinin hakimiyetinde. Avrupa'da ise, savunma gelirleri AB'deki en yakın rakibi İtalyan Leonardo'nun neredeyse iki katı olan Birleşik Krallık'ın BAE Systems şirketi başı çekiyor.

Bu da tedarik zincirinde çeşitli boşluklar bırakıyor. Carnegie Endowment for International Peace için Mart ayında kaleme aldığı bir makalede analist Sophia Besch, AB'nin kapasitesinde eksik olan iki alan olarak mühimmat ve gözetlemeyi gösteriyor.  

Ve bunu düzeltmek politik olarak karmaşıktır.

AB normalde ulusal pazarların birleştirilmesinden sorumluyken, askeri politika başkentler tarafından kıskançlıkla korunmaktadır. Üye devlet vetolarından oluşan bir sistem de Macaristan gibi şüphecilerin, Ukrayna'ya destek de dahil olmak üzere Brüksel'in savunma kararlarını engellemesine olanak tanıyor.

Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi'nden Dylan Macchiarini Crosson Euronews'e yaptığı açıklamada, bazı işbirliği ve birleşmelere rağmen tüm bunların AB'yi kötü bir duruma soktuğunu söyledi.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşunda araştırmacı olan Crosson, “AB'nin savunma sanayi tabanı şu anda inanılmaz derecede parçalanmış durumda” dedi. “Avrupalı şirketler genel olarak hala tek bir ulusal müşterinin, yani Savunma Bakanlıklarının ihtiyaçlarına cevap veriyor.”

Crosson'un analizi Brüksel'deki politikacılar tarafından da paylaşılıyor.

AP üyesi Nathalie Loiseau (Fransa/Yenilenen Avrupa) “Yeterli finansman yok, yeterli koordineli planlama yok ve savunma sanayileri için gerçek bir tek pazar yok” dedi. “Mevcut durumla devam edemeyiz.”

Zor bir görev

Bu sorunları çözmek von der Leyen'in yeni yardımcısı için zor bir görev olacak.

Seçeneklerden biri, von der Leyen'in daha fazla odaklanma ve etki sağlamak için elden geçirme sözü verdiği, yılda yaklaşık 170 milyar Avroluk bir kaynak olan AB'nin kendi bütçesinden harcama yapmak.

Mart ayında açıklanan bir stratejide Komisyon, üç yıl içinde 1.5 milyar Avro değerinde savunma sektörü yatırımını harekete geçirmeyi taahhüt etmişti; ancak sektör bu rakamı yetersiz buldu.

ASD Europe'tan Burkard Schmitt yaptığı açıklamada, “Şu anda gördüğümüz bütçe artışları, Avrupa'nın kendini savunabilmesini sağlamak için gerekli olan seviyede değil” dedi ve “büyük” kabiliyet açıklarını onarmak için gereken zamanı göz önünde bulundurdu.

Savunma ve güvenlik sektörlerinden sorumlu lobi grubunun direktörü Schmitt, sektörün daha fazla paranın yanı sıra daha iyi planlama arayışında olduğunu da sözlerine ekledi.

Schmitt, “Daha verimli olmak ve maliyetleri düşürmek için Avrupa üye devletlerinin ihtiyaçlarını uyumlu ve senkronize hale getirmelerinin önemli olacağını düşünüyorum” dedi ve ekledi: “Geleceğe yönelik olarak hala netlik, görünürlük ve güvenilirlik eksikliği var.”

Mermiler ve obüsler

Bunu yapmanın bir yolu, AB'nin normalde oldukça iyi olduğu bir şeyi uygulamaktır: düzenleme yoluyla standartlar belirlemek.

Crosson, Avrupa'da mevcut normların genellikle göz ardı edildiğini söylüyor. Bu da örneğin Ukrayna'ya kullanıma hazır olmayan, obüslerle çalışmayan mermilere sahip ekipmanlar verilebileceği anlamına geliyor.

Crosson, “AB bu alanda bir rol oynamak için düzenleyici gücünü kullanmaya devam etmelidir” dedi.

Ancak Jacques Delors Centre'da politika uzmanı olan Sascha Ostanina'ya göre bu bile zor olabilir.

Ostanina, “Avrupa'daki başlıca savunma üreticileri -Almanya, Fransa ve İtalya- artan siparişleri memnuniyetle karşılayacaktır” dedi. “Ancak bu üretim dengesizliği diğer üye ülkeleri dezavantajlı duruma düşürüyor.”

Ostanina'ya göre Brüksel'in teşvikleri bile isteksiz ulusal hükümetleri 27 ülke olarak bir araya gelmeye ikna etmekte her zaman işe yaramıyor.

Ostanina'ya göre pek çok durumda “AB üyesi ülkeler, AB koordinasyonunun getirdiği ek yükten kaçınmak için savunma projelerini ikili ya da üçlü olarak üstlenmeyi tercih ediyor.”

Avrupa'dan satın almak mı?

Yeni savunma komiseri için önemli bir siyasi zorluk, AB'nin ihtiyaçlarının ne kadarının yerli kaynaklardan karşılanması gerektiği olacaktır.

AB'nin son stratejisi 2030 yılına kadar savunma harcamalarının %35'inin blok içinden karşılanmasını öneriyordu ki bu nispeten mütevazı bir rakam olsa da Rus işgalinden hemen sonra görülen %22'lik orana göre önemli bir artış anlamına geliyor.

Avrupa'nın kendi sanayisini güçlendirmek istemesi için açık nedenler var - özellikle de ABD'de NATO'ya olan bağlılığı zayıflatabilecek ikinci bir Trump yönetimi riski.

Crosson, “Rusya'nın geniş çaplı işgalinin hemen ardından ABD silah sistemlerine güvenmek bir kez mümkün oldu, ancak Avrupalıların bu koltuk değneğini tekrar kullanması ihtiyatsızlık olur” dedi.

Vergi mükelleflerinin de Avrupa'daki istihdamı destekleyen harcamaları destekleme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Loiseau, “Büyük oyuncuların kendi savunma sanayilerini kayırdığı bir dünyada, saflığı bırakıp bir Avrupa tercihi oluşturmalıyız, ancak bu ille de AB ile sınırlı kalmamalı. Avrupa savunmasını arttırmak ve güçlendirmek için muktedir ve istekli olanlardan oluşan geçici koalisyonlar hayal etmeliyiz. Bu koalisyonlar Birleşik Krallık ve Norveç gibi ülkeleri de içermelidir.” dedi.

Bazılarına göre yeni AB savunma komiseri, işin uzun vadeli doğası göz önüne alındığında sabırlı olmak zorunda.

Schmitt, “On yıllar süren yetersiz yatırım ve üretim kapasitelerinin küçültülmesinin ardından, bu ayarlama bir gecede gerçekleşemez. Hangi yetenekler için Avrupa dışı kaynaklara bağımlı olmayı kabul edebileceğimizi ve hangi yetenekler için Avrupalı üreticilere daha fazla güvenmemiz gerektiğini belirlemek için dikkatli bir değerlendirme yapmak akıllıca olacaktır” ifadelerini kullandı.