Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası bu hafta faiz indirimi yapacak mı?

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 12 Eylül’de yapılacak toplantıda faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Abone Ol

Analistler, enflasyondaki gerileme ve ekonomik büyümedeki durgunluk nedeniyle AMB’nin mevduat faizini 25 baz puan azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, Aralık ve 2025 yılı boyunca daha fazla faiz indirimi olabileceği belirtiliyor.

Enflasyon ve Ekonomik Durum

Ağustos 2024'te Euro Bölgesi yıllık enflasyonu %2,2'ye gerileyerek Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi. Çekirdek enflasyon, enerji ve gıda gibi dalgalı bileşenler hariç tutulduğunda, %2,9’dan %2,8’e düştü. Ancak hizmet sektöründeki fiyat baskıları %4,2 ile yüksek seyretmeye devam ediyor.

Ekonomik büyüme ise aynı derecede endişe verici. Euro Bölgesi'nin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) 2024’ün ikinci çeyreğinde sadece %0,2 büyüyerek önceki %0,3 tahmininin altında kaldı. Almanya gibi büyük ekonomiler ise %0,1 küçüldü.

Analistlerin Beklentileri

ING Küresel Makroekonomi Başkanı Carsten Brzeski’ye göre, mevcut enflasyon verileri AMB'nin faiz indirimini neredeyse kesin kılıyor. Brzeski, AMB'nin para politikası kısıtlamalarını daha da azaltması gerektiğini savunuyor.

Goldman Sachs ekonomisti Sven Jari Stehn, Eylül toplantısının ardından AMB’nin veri odaklı bir yaklaşıma devam edeceğini ve Aralık'ta bir başka faiz indiriminin gelebileceğini öngörüyor. Stehn, 2025 yılında ise daha agresif bir faiz indirimi döngüsünün başlayacağını ve mevduat faizinin %2’ye kadar düşeceğini tahmin ediyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı, Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik büyüme ve enflasyonun düşme eğiliminde olması nedeniyle neredeyse kesin görünüyor. Aralık ayındaki bir başka indirimin ardından 2025'te daha fazla indirim yapılması bekleniyor.