Dünya

Avrupa Birliği yeşil teknolojili araçlarda Çinle rekabet edebilir mi?

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan bir oturumda, Çin’in teknolojik olarak daha ileri ve daha ucuz elektrikli araç (EV) üretimi karşısında Avrupa otomotiv endüstrisinin karşı karşıya olduğu kriz tartışıldı.

Abone Ol

Tartışma esnasında milletvekilleri, Avrupa’da benzinli ve dizel araçların satışını 2035'te sona erdirme hedefini de ele aldı. Avrupa Komisyonu'nun Ekonomi Komiseri Valdis Dombrovskis, 2035 hedefinin üreticilere ve yatırımcılara belirsizliği ortadan kaldırdığını vurguladı. Ayrıca, bu geçiş sürecine hazırlanmak için yeterli zaman sağlandığını belirtti. Ancak altyapının dağılımında dengesizliklerin olduğunu kabul ederek, şarj noktalarının genişletilmesinde aciliyet olduğunun altını çizdi.

Merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi Jens Gieseke, Avrupa'nın bu geçişe hazır olmadığını ve elektrikli araçlar için gerekli altyapının yetersiz olduğunu savundu. Gieseke, otomobil üreticilerinin 2025 sonu için belirlenen CO2 emisyonu hedeflerine ulaşmakta zorlanacaklarını ve milyarlarca euro para cezası riskiyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Çin’in Elektrikli Araç Teknolojisindeki Hızlı İlerlemesi

Sosyalistler ve Demokratlar grubundan Mohammed Chahim ise, Çin’in elektrikli araç teknolojisinde AB'yi geçtiğini ve Çinli elektrikli araçların daha ucuz olduğunu vurguladı. Ancak Chahim, iklim politikası hedeflerinden vazgeçilmemesi gerektiğini belirterek, kısa vadeli kazançlar peşinde koşmanın hem işçilere hem de Avrupa tüketicilerine zarar vereceğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu’nun Çin’e yönelik elektrikli araç ithalatına getirdiği ek vergiler ve Çin’in bu duruma karşı tepkisiyle, iki taraf arasında bir ticaret savaşının başladığı belirtiliyor. Komiser Dombrovskis, Avrupa’nın bu yarışta geri kalmaması gerektiğini ve net sıfır teknoloji yarışının kritik bir aşamada olduğunu vurguladı.