Dünya

Avro Bölgesi'ndeki ticari faaliyetler Ekim ayında yine daraldı

Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetleri Ekim ayında üst üste ikinci kez daraldı. İmalat sektörü daralmaya devam ederken, hizmetlerdeki büyüme beklentilerin altında kaldı. Almanya'nın iş aktivitesi iyileşme sinyalleri verirken, Fransa'da belirgin bir kötüleşme görüldü.

Abone Ol

Ön Göstergeli Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi'ne (PMI) göre iş çıktısı Ekim ayında 49,6'dan 49,7'ye yükselerek küçük bir artış kaydetti, ancak yine de beklenen 49,8 seviyesinin altında kaldı. 50'nin altındaki herhangi bir değer ekonomik daralmayı işaret ediyor.

Hizmet sektöründe büyüme hızı hafif bir yavaşlama gösterdi ve hizmetler PMI endeksi 51,4'ten 51,2'ye gerileyerek beklenen 51,5 seviyesini yakalayamadı. Diğer yandan, imalat sektöründeki daralma hafifleyerek PMI endeksi 45,0'dan 45,9'a yükseldi ve öngörülen 45,3 seviyesini aştı.

Yeni siparişler beşinci ay üst üste gerilemeye devam etti ve uluslararası talep zayıf kaldı. Euro Bölgesi'nde işverenler, ekonomik zorluklar karşısında satın alma faaliyetlerini azaltarak hem ham madde hem de bitmiş ürün stoklarını küçülttü.

Almanya ve Fransa: Farklı Gidişatlar

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya, olumlu sinyaller verdi. Hizmet sektörü beklentilerin üzerinde performans gösterirken (51,4'e karşı 50,6), imalat sektöründeki daralma da yavaşladı (42,6'ya karşı 40,8).

Buna karşılık, Fransa'da iş koşulları belirgin şekilde kötüleşti. Fransız hizmet sektörü Mart ayından bu yana en dik düşüşünü kaydederken, imalat çıktısı da beklenenden daha keskin bir şekilde daraldı. Fransa Bileşik PMI Endeksi, Ekim ayında 48,6'dan 47,3'e gerileyerek beklentilerin oldukça altında kaldı.

Hamburg Commercial Bank Baş Ekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia, "Euro Bölgesi, üst üste ikinci ay marjinal bir daralma ile sıkışmış durumda. İmalat sektöründeki durgunluk, hizmet sektöründeki küçük kazanımlarla dengeleniyor," dedi.

Avrupa Merkez Bankası İçin Zorluklar

Veriler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) için zorluk oluşturuyor. İmalat sektöründeki enflasyon baskıları hafiflerken, hizmet sektöründe ücret baskıları nedeniyle maliyetler yüksek seyretmeye devam ediyor.

Perşembe günü euro %0,2 yükselerek 1,08 dolardan işlem gördü ve Avrupa borsaları toparlanma gösterdi. Almanya'da DAX endeksi %0,6 artış kaydederken, İtalya'nın FTSE MIB ve İspanya'nın IBEX 35 endeksleri %0,3 değer kazandı.