Ekonomi

Asya borsalarında pozitif seyir: Çin'in likidite adımları risk iştahını artırıyor

Asya borsaları, yeni işlem gününde genel olarak pozitif seyrediyor. Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentiler iyimserliği artırıyor.

Abone Ol

Asya borsaları, yeni işlem gününde genel olarak pozitif bir tablo sergiliyor. Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentiler iyimserliği artırırken, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verileri piyasaların odağında.

Asya piyasalarında pozitif bir seyir izlenirken, özellikle Çin'in likiditeyi artırmaya yönelik adımları piyasaları destekliyor. Çin Merkez Bankası (PBoC), 500 milyar yuan (70,7 milyar dolar) değerinde yeni bir takas aracı başlattığını duyurdu. Bu aracın, sermaye piyasalarının sağlıklı gelişimini teşvik etmeyi amaçladığı belirtildi.

Bu yeni mekanizma, menkul kıymetler şirketleri, yatırım fonları ve sigorta şirketlerine, devlet tahvilleri ve hazine bonolarını teminat göstererek hisse senedi piyasalarına yatırım yapma olanağı sunacak. Ayrıca, kurumsal yatırımcılar daha az likit varlıklarını, daha likit varlıklarla değiştirebilecek.

Japonya'da ÜFE Beklentilerin Üzerinde

Japonya'da açıklanan verilere göre, eylül ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yıllık bazda %2,8 artış göstererek beklentileri aştı. Dolar/yen paritesi, dün %0,7 artışla 149,3 seviyesinde kapanırken, bugün %0,1 düşüşle 149,1 seviyesinde işlem görüyor.

Bu gelişmelerle, Asya borsalarında pozitif bir seyir hakim. Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,3 artışla 39.415 puanda, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,1 yükselişle 2.597 puanda kapanış yaptı. Hong Kong'da Hang Seng endeksi %2,8 primle 21.213 puanda bulunurken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %1,4 artışla 3.304 puana yükseldi. Hindistan’da ise Sensex endeksi %0,3 değer kazanarak 81.692 puanda işlem görüyor.