Asker!..

Abone Ol

Yeni sistemin ilk meclisi önemli yasaları çıkardıktan sonra 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Tatile girmeden önce gençlerin beklentisi olan bedelli askerlik de yasalaştı.  Hayırlı olsun demek gerekir. Ancak, bu konuda içimdeki duyguları da anlatmak istiyorum.

Askerlik, onurlu ve kutsal bir görevdir. Her vatan evladının askere gitmesi vatana karşı görev anlayışının yanı sıra en iyi arkadaşlıkların, ortak paydaların ve vatan sevgisi olgusunun zirve yaptığı ortamdır. Disiplin, silah kullanma, emir komuta içinde ortak hareket etme eğitimi bir ömür boyu insanın içinde kalıcı hale geliyor. Vatan ne zaman ihtiyaç duyarsa, askerlik yapan herkes vatan için hazır asker olur. Askerlik anıları bile bir ömür anlatılır. ‘Gel teskere gel’ türküsünün her teskere bekleyen ve özleyenin yürekten unutmadan tekrar etmesi de çok şeyi anlatır durur.

Ancak, içinde yaşadığımız zamanı ve dünyanın bu noktadaki yeniliğini dikkate aldığımızda, askerliğin de artık profesyonel yapılmasını zorunlu kılıyor. Belirli bir süre temel eğitim alarak, yeni dünya konjonktüründeki olası savaşta veya terörle mücadeledeki başarı sınırı tartışma konusu olur.

Yeni Türkiye’de profesyonel askerlik dönemine tamamen geçilmesi kaçınılmaz olacak. Zaten yeni dünya düzeninde savaşları insanlar değil, robotlar yapacaktır. Bence Millî Savunma Bakanlığımızın bu konu üzerinde Ar-Ge çalışmalarına şimdiden başlamalıdır. Üniversitelerimiz de bunun üzerine çalışmalar yürütmelidir. Çok uzak değil, kim bilir belki çok yakın gelecekte, asker robotları sahalarda görebileceğimiz bir döneme giriyoruz. Gençlerimiz ise bu robotların üretilmesi ve yönetilmesi için yeni eğitim ve çalışma alanları imkânlarına kavuşturulmalıdır.

Bizler millet olarak, ülkemizin işgali tehlikesi karşısında zaten hep birlikte bir olabilme becerisini 15 Temmuz’da ortaya koyduk. Çünkü bu duygu, milletimizin DNA’sında Allah’ın (cc) lütfu olarak mevcuttur.

Meclis’te kabul edilen bedelli yasasına göre de 21 gün temel eğitim yapma şartı var. Bence temel eğitimim, tamamen profesyonel askerliğe geçilse bile devam etmesi gerekir. Bizim örf ve adetlerimizde askerlik yapmayana kız bile verilmez. Bizde askerlik peygamber ocağıdır. Öyle de kalacaktır.

Meclis tatile çıktı, ama siyasi partilerin önünde yerel seçim sınavı yaklaşıyor. Bu nedenle Milletvekilleri tatile zaman bulamadan bölgelerinde belediye başkan adaylarının kim olacağı yönünde çalışacaklar. Toplum tarafından sevilen adayların şanslarının daha çok olacağı dönem olduğunu söylemeliyim.

Selam ve dua ile…