Ekonomi

Arjantin'de şok terapisi başlıyor... Dolar yasaklandı!

Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei, enflasyonu ortadan kaldırmak için şok terapisi programını uygulamaya hazırlanıyor. Milei, programın ilk adımının, resmi döviz kuru üzerinden dolara erişimi kısıtlamak olduğunu duyurdu.

Abone Ol

Arjantin Merkez Bankası, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, resmi döviz kurunun, Milei hükümetinin yeni politikasını uygulamaya koyması için sınırlı işlemlerle çalışacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından yatırımcılar, önümüzdeki birkaç gün içinde dövizde büyük bir devalüasyon beklediklerini belirttiler.

Milei, pazar günü yaptığı açıklamada, "Daha önce başka hiçbir hükümet bizim devraldığımızdan daha kötü bir durumu devralmadı. Değişiklerin ve yaşanacak şokun alternatifi yok" demişti.

Milei'nin ilk önlemleri, kamu harcamalarında ciddi kesintilere odaklanacağı tahmin ediliyor. Bu kesintiler, kamu çalışanlarının maaşlarında ve sosyal yardımlarda azalmalara yol açabilir. Milei ayrıca, vergi reformu ve kamu maliyesini yeniden yapılandırmak gibi diğer önlemleri de gündeme getirebilir.

Milei'nin şok terapisinin başarılı olup olmayacağı, Arjantin'in ekonomik sorunlarının ne kadar derin olduğuna bağlı olacak. Ekonomistler, Milei'nin planlarının enflasyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini, ancak kısa vadede ekonomik sıkıntılara neden olabileceğini söylüyorlar.

Milei'nin şok terapisi programı

  • Kamu harcamalarında ciddi kesintiler
  • Vergi reformu
  • Kamu maliyesini yeniden yapılandırmak
  • Merkez bankasının bağımsızlığını güçlendirmek
  • Dış borçlara yönelik yeni bir yapılandırma

Milei'nin şok terapisi programının başarılı olup olmayacağı, Arjantin halkının ve iş dünyasının desteğine bağlı olacak. Milei, bu desteği alabilirse, Arjantin ekonomisini krizden çıkarma şansı daha yüksek görülüyor.