Yaşam

Araştırmacıları şaşırtan yeni tür: Solucan kertenkeleleri

Espinhaço Dağları'nda çevresel araştırmalar sırasında keşfedilen Amphisbaena amethysta, yeraltında yaşamaya uyum sağlamış ilginç bir tür olarak bilim dünyasında heyecan yarattı. Bu yeni keşif, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin düşündüğümüzden çok daha zengin olabileceğini gösteriyor.

Abone Ol

Brezilya'nın dağlık bölgelerinde doğanın bazen kararsız olduğunu gösteren yeni bir tür keşfedildi: solucan kertenkeleleri. Bu yeni tür, Bahia Mineração (BAMIN) madencilik şirketi adına yapılan çevresel araştırmalar sırasında Espinhaço Dağları'nın kuzey bölgesinde bulundu. Araştırma ekibi, mevcut bilinen türlere ait olmayan bir amfisbena, yani bacakları olmayan bir kertenkele türüne rastladı.


Keşfedilen bu türün yeni olup olmadığını doğrulamak için detaylı bir inceleme yapıldı. Bu inceleme, kertenkelelerin burun şekli, pulları ve vücutlarındaki halkaların sayısı gibi özelliklerinin yanı sıra DNA analizlerini de içeriyordu. Sonuçlar, yeni bir türün keşfedildiğini doğruladı ve bu türe Amphisbaena amethysta adı verildi. Adını, bulunduğu bölgedeki ametist madenciliği bağından alıyor. Ancak, bu kertenkele ametist kadar göz alıcı olmasa da ilginç bir görünüme sahip. Solucan gibi uzun ve ince olan bu kertenkele, yaklaşık 26 santimetre uzunluğunda ve başlangıçta pembe gibi görünse de kuyruğa doğru rengi kahverengiye dönüyor.

KÜÇÜCÜK GÖZLERİ VAR
Toprak altında yaşamaya oldukça uygun olan A. amethysta, küçük gözleriyle dikkat çekiyor. Sadece 38 kilometrelik bir alanda bulunduğu belirlenen bu tür, 1.000 metre rakımda yaşıyor. Araştırmacılar, Espinhaço Dağları bölgesindeki yeraltı faunasının henüz tam olarak keşfedilmediğini ve daha birçok endemik türün bu bölgede bulunabileceğini umuyorlar.

Araştırmacılar, "Yeni bir türün tanımlanması, Espinhaço Dağları bölgesindeki yeraltı faunasının ve diğer grupların henüz tam olarak bilinmediğini ve çok daha büyük bir biyolojik çeşitliliğin bu bölgede saklı olabileceğini gösteriyor," şeklinde açıklama yaptı.