Kültür Sanat

Antik çağlardan yüzyıllar öncesine uzanan 7 olağanüstü Afrika krallığı

Abone Ol

1.Mali İmparatorluğu

Mali İmparatorluğu, bir krallıklar konfederasyonunun bölgenin Sosso İmparatorluğu'nu devirdiği 1235 yılından itibaren Batı Afrika'nın büyük bir kısmını yönetiyordu. Mali İmparatorluğu, 14. yüzyılda zirveye ulaştığı dönemde, modern Senegal, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Fildişi Sahili, kuzey Gana, güney Moritanya, Mali, kuzey Burkina Faso ve batı Nijer'de 400'den fazla şehre hükmediyordu; o zamanlar Moğol İmparatorluğu ve İnka İmparatorluğu daha büyüktü.

Sirio Canós-Donnay, İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi'nden (CSIC) arkeolog, "Bu kadar büyük ve güçlü bir yönetimin bu kadar uzun süre tarih kitaplarının dışında bırakılmasının oldukça utanç verici olduğunu düşünüyorum." dedi.

“Böylesine geniş bir imparatorluk, her biri imparatorlukla farklı ilişkilere sahip bölgelerden oluşan bir konfederasyon olarak yönetiliyor gibi görünüyor. Bazıları fiilen bağımsızdı, ancak diğerleri atanmış valiler tarafından yönetiliyordu” diye devam etti.

Canós-Donnay, “Mali İmparatorluğu bölgenin altınını kontrol ediyordu ve hükümdarı Mansa Musa’ydı (dünyanın en zengin adamı). Mekke'ye yaptığı hac yolculuğu sırasında (Kahire gezisi) o kadar çok altın getirmiştir ki, altın fiyatını devalüe etmiştir” dedi.

Ancak imparatorluğun, 15. yüzyıldan sonra altın ticareti üzerindeki kontrolü azaldıkça zayıfladı.

2. Aksum Krallığı

Aksum Krallığı, günümüzde çok az bilinmesine rağmen antik dünyanın en güçlü krallıklarından biriydi.

Kızıldeniz'in kıyısında, şimdiki kuzey Etiyopya, Eritre ve Yemen'de yer alan Aksum Krallığı, M.Ö. 1. yüzyıldan itibaren fildişi, altın, baharat ve tekstil merkeziydi. Roma İmparatorluğu ile ticaret yapılıyordu.

Ancak kökenleri çok daha eski olabilir; Aksum Öncesi döneme, M.Ö. 1600'e kadar uzanır.

Aksumlular kendi yazı sistemlerini ve edebiyat yapılarını geliştirdiler ve dördüncü yüzyılda Aksumluların, Afrika'da Hıristiyanlığa geçen Frumentius adlı bir genç tarafından dininin değiştirildiği düşünülmektedir.

Yedinci yüzyıldan sonra Arap halifeleri Kızıldeniz'i kontrol altına aldı ve Aksum Krallığı geriledi, ancak daha sonraki krallıklar Hıristiyanlık geleneklerini sürdürdüler.

3. Kush Krallığı

Kush Krallığı, Nil Nehri üzerinde, şu anda kuzey Sudan ve güney Mısır'da bulunan Nubia adı verilen bölgede bulunuyordu.

Bölge, Kushluların bağımsız bir krallık kurduğu M.Ö. 1070 yılına kadar Mısır tarafından yönetildi. M.Ö. yaklaşık 712'den 664'e kadar, Asurlular Mısır'da kukla bir rejim kurana kadar varlığını sürdüren Nubya hanedanı olarak da bilinen Mısır'ın 25. hanedanı olarak eski hükümdarlarını yönettiler.

Birçok eski Mısırlı gibi Kuşitler de Amun'a yüce tanrı olarak tapındılar. Ancak kendi yazı sistemleri de dahil olmak üzere oldukça farklı bir dilleri, etnik kökenleri ve kültürleri vardı.

Kush Krallığı, yaklaşık M.Ö. 2500'den beri Nubia'yı işgal eden Kerma kültüründen gelişti. Mısır'daki yenilgilerinden sonra Kuşitlerin başkenti Meroe idi; bunun kalıntıları şu anda Hartum'un yaklaşık 120 mil (200 kilometre) kuzeydoğusunda görülebilmektedir.

Dördüncü yüzyılda, kuruyan iklim nedeniyle krallık zayıflamaya başladı ve sonunda Kuşitler, bölgenin Noba halkı tarafından yerinden edildi. Nihayet 330 civarında Meroë'nin komşu Aksumlular tarafından yağmalanmasıyla sona erdi.

4. Zimbabve Krallığı

Zimbabwe Krallığı, orta güney Afrika'daki Shona halkı tarafından yaklaşık 1200 yılında kuruldu ve yaklaşık 1600 yılına kadar varlığını sürdürdü. Harçsız taşlardan yapılmış devasa terk edilmiş şehir, sömürge öncesi Güney Afrika'daki en büyük taş yapıdır; birkaç mil kareyi kapsıyordu ve 18.000 kişiye ev sahipliği yapıyordu.

Çoğu hâlâ kazılmadı, ancak son araştırmalar şehri inşa edenlerin aşırı su kıtlığını dhakas adı verilen çukurlarda su depolayarak önlüyorlardı.

Güney Afrika'daki Pretoria Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü ve Antropoloji ve Arkeoloji Bölümü başkanı olan Masum Pikirayi, "Pınarlar ve yağmur suları, yönetici elitlerden, dini liderlerden, zanaatkarlardan ve tüccarlardan oluşan kentsel nüfusu besledi" dedi.

Gelişmiş sulama sistemi mahsullerin yetiştirilmesine olanak tanıyordu ve Büyük Zimbabve, Afrika'nın diğer bölgeleri ile Orta Doğu arasında altın, bakır ve fildişi ticareti yapıyordu.

Tarihçiler Büyük Zimbabwe'nin 15. yüzyılda Harare'nin kuzeyinde yükselen Mutapa krallığı tarafından gölgede bırakılıncaya kadar geliştiğini düşünüyor.

5. Garamantes Krallığı

Garamantes krallığı, MÖ 400'den sonra, şu anda güneybatı Libya'da bulunan Fizan bölgesinde gelişti.

Tarihçiler bir zamanlar bunun küçük bir krallık olduğunu düşünüyorlardı, ancak onlarca yıldır yapılan araştırmalar, bu krallığın benzersiz bir sulama sistemiyle beslenen birkaç büyük şehirden oluştuğunu ortaya çıkardı. Milyonlarca yıl önce oluşmuş çöl kumtaşındaki antik yeraltı su kaynaklarından suyu yer altı tünelleriyle taşıyordu.

Bu tüneller veya "foggaralar" ile Garamantes'lerin mahsul yetiştirmesine ve çoğunlukla altın, fildişi ve köle ticareti yaparak Sahra'nın kalbinde krallıklarını sürdürmelerine izin verildi.

Garamanteler aynı zamanda savaş arabaları, atlar ve develerle donatılmış iyi eğitimli bir orduyla askeri güce sahiptive Garamanteler bunları topraklarını genişletmek ve ticaret yollarını korumak için kullanıyordu.

Ancak su seviyesi sisgaraları besleyemeyecek kadar düştü ve Garamantes krallığı M.Ö. 2. yüzyılda gerilemeye başladı. MS 1. yüzyıldan sonra Garamantes, Kuzey Afrika kıyılarında ortaya çıkan Roma İmparatorluğu'nun yerleşimlerinin hakimiyetine girdi, ancak Fizan'daki bazı Garamantes şehirleri en azından 11. yüzyıla kadar işgal altında kaldı.

6. Benin Krallığı

Benin Krallığı, yaklaşık 12. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar şimdiki güney Nijerya'da bulunuyordu. Başkentinin adından ve onu kuran etnik gruptan dolayı Edo Krallığı olarak da bilinir. Ancak 1975 darbesinden sonra adını Benin Körfezi olarak bilinen, yakındaki kıyı bölgesinden alan modern Benin cumhuriyetiyle hiçbir ilgisi yoktur.

Benin Krallığı önemli bir eğitim ve ticaret merkeziydi, ancak 17. yüzyılda Amerika'nın sömürgeleştirilmesi için de önemli bir köle kaynağı haline geldi. Ancak 15. yüzyıldan itibaren Benin "bronz"uyla ünlüydü. Heykeller genellikle seçkin kişileri benzersiz bir tarzda tasvir ediyordu ve krallığın 1897'de Britanya tarafından fethedilmesinin ardından binlerce kişi tarafından çalındı ​​ve dünya çapında ihraç edildi.

Bölge daha sonra Nijerya tarafından sömürgeye uğradı ve ardından 1960'ta bağımsız Nijerya'nın bir parçası oldu. Nijerya "Benin bronzları" nın ülkeye geri gönderilmesi için çağrıda bulundu.

7. Zulu Krallığı

Zulu Krallığı, 18. yüzyılın sonlarında Shaka adında bir adamın yükselişiyle Güney Afrika'daki Zulu etnik grubundan gelişti ve bugün modern Güney Afrika'nın bir parçası olarak varlığını sürdürüyor.

San Diego Üniversitesi'nde fahri tarih profesörü ve James Gump'ye göre Shaka, aralarında yaşamak üzere sürgüne gönderilen Zulu halkının bir şefinin gayri meşru oğluydu.

Bir askeri lider olarak kısa saplamalı mızrağı ve "kanatlı" mızrağı tanıtarak daha sonra Mthethwa'nın hükümdarı oldu. Sonunda gücü arttı ve 19. yüzyılın başlarında 40.000 savaşçıya liderlik etti ve Zulus dahil bölge halklarına hakim oldu.

Shaka'nın askeri gelişmeleri, halefleri tarafından Ocak 1879'daki Isandlwana Muharebesi'nde ve bir gün sonra 1964 yapımı "Zulu" filminde tasvir edilen Rorke's Drift Muharebesi'nde İngilizlere karşı başarıyla kullanıldı. Ancak o yılın sonuna gelindiğinde İngiltere savaşı kazandı ve ardından Zulular bölünme, iç savaş ve baskıya maruz kaldı. Ayrıca 20. yüzyılda, 1980'lerde ve 1990'larda etnik şiddete yol açan ayrımcılık ve apartheid'den de çok acı çektiler.

Ancak 21. yüzyılda Zulular modern Güney Afrika'nın önemli bir parçası olarak ortaya çıktılar ve burada nüfusun neredeyse dörtte birini oluşturuyorlar.