Antalya'nın kalbi ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, 30. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı'na (FoodProduct) ev sahipliği yaptı. 6-9 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşen fuar, âdeta lezzet ve ticaretin buluşma noktası oldu. Yüzlerce katılımcı firmanın tezgâhlarını süsleyen birbirinden lezzetli ürünler, binlerce ziyaretçiyi büyüledi. Türkiye'nin dört bir yanından ve 50'den fazla ülkeden gelen profesyonel ziyaretçiler, fuarda yeni ürünler keşfetme, bağlantılar kurma ve sektördeki gelişmeleri takip etme fırsatı yakaladılar. Benim kanaatim FoodProduct, Antalya'dan dünyaya uzanan bir lezzet köprüsü olmaya bundan sonra da devam edecek. Özellikle önümüzdeki sene dünyanın en büyük fuar şirketlerinden olan Anuga ile birlikte yapılacak 31. FoodProduct fuarı büyük bir patlama yapabilir.
31. FoodProduct fuarı oldukça yoğun ilgi gördü. Görüştüğüm birçok katılımcı firma yetkilisi ve ziyaretçi, fuardan çok memnun kaldığını belirterek önümüzdeki yıl da fuara katılma yönünde görüş beyan etti.
Gastronomi ziyafeti
ANFAŞ’ın yanı sıra sunucu Şef Özlem Mekik ve gurme Şef Akif Budak'ın büyük emek ve katkılarıyla düzenlenen ve bizi de davet ettikleri organizasyonda, çok değerli kişilerin katılımıyla verimli panellere imza atıldı. Bu sayede FoodProduct, sadece ticari bir platform olmanın ötesine geçerek gastronomi şölenine dönüştü. Gastronomi, dizi ve sinema sanatçıları ziyaretçileri âdeta büyülerken dört gün boyunca sektör panelleri ve alanında uzman isimlerle bilgilendirme sunumları düzenlendi. Bu sayede katılımcılar, gıda ve içecek sektöründeki son gelişmelerden haberdar oldu. Akdeniz Bölgesi'nin değerli şefleri, Türkiye'nin diğer bölgelerinden ve KKTC'den gelen şeflerle birlikte toplamda 44 şefin hünerini sergilediği bu etkinlikler fuara renk kattı.
ANFED iş birliği ciddi katkı sağladı
Anadolu Aşçılar Federasyonu (ANFED) Başkanı Tamer Özkan, bana fuarı değerlendirdiği konuşmasında, aşçılar olarak kabuk değiştirdiklerini, artık standart üstü organizasyonlar gerçekleştirdiklerini belirtti. Şeflere, Avrupa'ya açılmaları yönünde çağrıda bulunan Özkan, “yapılan panellerde ülke gastronomisine ve turizmine büyük katkılar verecek sonuçlar çıkmıştır. Fuar katılımcıları, bu seneki fuarın büyük bir değişime uğradığını ve bu değişimin geçmiş yıllara oranla satışları çok büyük oranda artırdığı ile ilgili memnuniyetlerini ANFAŞ yönetimi ve bizlerle paylaşmışlardır. Birçok ülke ve Kıbrıs’tan gelen şeflerimizin yaptığı workshoplar büyük ilgi gördü. ANFAŞ yiyecek içecek ihtisas fuarı, Anadolu aşçılar federasyonu ANFED iş birliği ile farklılık oluşturmaya devam edecek.” dedi.
Rekorlar kırıldı
Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı (FoodProduct), ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı'nın deyimiyle "rekorlar kırarak" Antalya'dan dünyaya lezzet şöleni yaşattı. 6-9 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşen fuar, 200'den fazla katılımcı ve 50 binden fazla profesyonel ziyaretçiyi bir araya getirerek büyük bir başarıya imza attı. Ali Bıdı, fuara gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirirken 2025 yılından itibaren dünyanın en büyük fuar şirketlerinden biri olan Anuga ile iş birliğine gideceklerini açıkladı.
Organizasyonun kente katkıları
Ali Bıdı, fuarların ihracatın görünmeyen kapısı olduğunu ve Antalya'nın tanıtımına ve ekonomisine büyük katkı sağladığını vurguladı. Tüm dünyayı Antalya'ya davet eden Bıdı, "Bu fuarlar bizim değil, Antalya'nın. FoodProduct, Antalya'nın uluslararası bir fuar merkezine dönüştüğünün ve gastronomi alanında da önemli bir destinasyon hâline geldiğinin göstergesi oldu.” dedi. Ayrıca Bıdı, açılış konuşmasında 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlere de değinerek hayatını kaybedenlere rahmet diledi ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti. Fuarın ilk günü tüm katılımcı ve ziyaretçilere siyah kurdele vererek deprem acısının yürekte hissedildiği vurgulandı.
Fuardan bazı firmalar:
Ziyafe Kayseri Mutfağı
Ziyafe Kayseri Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Salim Yiğit, “Markamız Türkiye’nin en büyük yöresel Türk Mutfağı markasıdır ve 30 adet şubesi bulunuyor. Ankara’da 3 bin metrekare, İstanbul’da 500 metrekare alanda BRC ve FSSC2200 kalite standartlarında mantı, içli köfte, börek çeşitleri, çiğ köfte, zeytinyağlı ve etli yaprak sarma üzerine gıda ürünleri imalatı yapıyoruz.” dedi. Marka, ürünleri el yufkası ve el sarımı ile yapmaktadır. -18 ve +4 derecede sevkiyatı yapılan ürünler, zincir kurumsal marketlerin Türkiye geneli reyonlarında bulunuyor. İhracat için gerekli belge ve donanıma sahip firma, vegan ürünlerinden Almanya’ya da ihracat yapıyor.
Neşe Çay
Neşe Çay, 1988 yılında Çayeli Yanıkdağ köyünde günlük 5 ton yaş çay işleyebilen bir tesisle üretime başlıyor. Çayeli Şairler Mahallesi’nde günlük 20 ton kapasiteli fabrikaya taşınan marka, şu an Sabuncular Mahallesi’nde 40 ton kapasiteli toplam 5 bin metrekarelik alana sahip fabrikada faaliyetine devam ediyor. İşletmenin başında bulunan Sedat Abaoğlu, “Günlük 40 ton yaş çay işleme kapasitesine sahip fabrikada mühendis kontrolünde ve tüketicinin demliğine girecek aşamasına kadar her türlü hijyenik şartlarda çay üretimi yapmaktayız. Yurt içinde bayilik ağını kuran firmamız, kurumsal yapısını tamamlayıp her türlü damak tadına uygun çayı en modern şekilde üretmektedir.” dedi.
Et Âlâ
1938 yılından bu yana et ürünleri konusunda hizmet veren Et Âlâ, alanında uzman kadrosuyla Denizli ilinde hizmet vermektedir. Şu an dördüncü kuşak Burhan Sabanoğlu tarafından yönetilen marka, ete kazandırdığı lezzetle birlikte bölgenin büyük beğenisini toplamakta, oldukça yenilikçi ve kaliteden ödün vermeyen adımlar atmaktadır. Markalaşma yolunda güzel çalışmalar yaptıklarını belirten Sabanoğlu, ISO 9001, ISO 22000, Helal Belgesi, Dünya Perakendeciler Birliğinin FSCC20 Belgesini de alarak kaliteyi koruduklarını belirtiyor. Bünyesine Pamukkale markasını da alan Et Âlâ, üretimin her aşamasında veteriner hekim kontrolü ve sağlık kurallarına uygun, hijyenik ortamlarda üretim yapmaktadır.
Dost Fındık (Pinduk)
Türk fındık sektörünün öncülerinden Dost Fındık, 1987 yılında Ordu’da "Atikler" markası ile kurulan bir aile şirketidir. Kuruluşunda mütevazı bir fındık kırma tesisi iken bugün Can Atik gibi genç kuşakların yönetiminde son teknoloji ile donatılmış çağdaş tesisleri barındıran uluslararası bir firmaya dönüşmüş durumdadır. Dost Fındık, Türkiye'de fındığın her çeşidini en güvenilir koşullarda üretip yurt içi ve yurt dışı pazarın beğenisine sunmaktadır. Deneyimli kadrosu, geleceğe yönelik yatırımları ve müşteri memnuniyetine olan hassasiyeti ile başarısını her geçen gün pekiştiren Dost Fındık; ISO 9001, ISO 22000, International Food Standard (IFS) ve BRC Global Food Standard belgeleri ile kalitesini kanıtlamıştır.
Güven Sakatat
Temelleri 1950 yılında atılan Güven Sakatat, şu an ailenin dördüncü kuşağı Ertuğrul Bölükbaşıoğlu yönetiminde üretimine devam etmektedir. İlk nesil, kendi bölgesinde küçükbaş hayvan üreticiliği ve Isparta’da kasaplık yaparken ikinci nesil kasaplıkla birlikte 1964 yılında sakatatçılığa başlıyor. 2006 yılında çiğ sakatat, 2013 yılında da işlenmiş sakatat üretimine başlayan marka, 2021 yılında ise bölgenin en büyük entegre sakatat işleme tesisini hayata geçiriyor.
Duella Çikolata
2013 yılında gıda toptancısı olarak faaliyetine başlayan Duella, ihracat-ithalat ve kaliteden asla ödün vermeyen çikolataları ile dünyada yerini alan bir marka. Bugün yönetimde Mehmet Uzun sayesinde entegre bir tesiste hizmetlerine devam eden markanın çikolata ürünleri pazarındaki en büyük amacı, dünyanın en iyi lezzetlerini sunmak.
Not: Fuara katılan çok değerli markalarımıza önümüzdeki haftalarda yer vermeye devam edeceğiz.