Televizyon

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden TRT Filmlerine ödül yağdı

“61. Antalya Film Festivali”nde TRT ortak yapımı ve TRT destekli filmler toplam 7 ödül kazandı.

Abone Ol

Bu yıl 5 – 12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen “61. Antalya Film Festivali”nde kazananlar açıklandı. TRT destekli “Gülizar” filmi festivalden 3 ödülle dönerken, festivalin “Work in Progress” bölümündeki tüm ödülleri de TRT yapımları kazandı.

TRT DESTEKLİ 'GÜLİZAR' FİLMİNE ALTIN PORTAKAL'DAN 3 ÖDÜL 
Belkıs Bayrak’ın ilk uzun metrajlı filmi “Gülizar”, 61’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden 3 ödülle döndü. Ulusal yarışmada yer alan “Gülizar” filmi ile yönetmen Belkıs Bayrak, “Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü”nü kazandı. Festivalde her yıl kamera önünde ya da arkasında çalışan bir kadına verilen “Cahide Sonku Ödülü” filmin kostüm tasarımcısı Yağmur Ergül’e verilirken, “En İyi Sanat Yönetmeni” ödülü ise yine “Gülizar” filmi ile Meral Aktan’ın oldu. Ödülünü; Türkiye’deki, Filistin’deki kadınlara ve dünyada savaş içerisinde mücadele veren tüm kadınlara adayan Belkıs Bayrak, “Filmimi kendi alanına sahip çıkmaya çalışan, çaresiz bir öğretinin altında susmayan ülkemin kadınlarına, kendi sınırına ve kendi yuvasına sahip çıkmaya çalışan Filistin’in kadınlarına, dünyada savaş içerisinde mücadele veren bütün kadınlara adamak istiyorum,” ifadelerini kullandı.

2021 yılında “12 Punto”da yarışan filmin yapımcılığını Mehmet Bahadır Er ve Murat Yaşar Bayrak’ın birlikte üstleniyor. Filmin görüntü yönetmeni başta olmak üzere çekim ekibinin büyük bölümü TRT personelinden oluşuyor. Düğün hazırlıkları sırasında tacize uğrayan Gülizar’ın saldırganın kim olduğunu öğrenmesiyle birlikte klostrofobik bir yolculuğa dönüşen hikâyesini anlatan film, dünya prömiyerini geçtiğimiz eylül ayında 49. Toronto Film Festivali’nde yapmıştı.

TRT FİLMLERİ ANTALYA FİLM FORUM'DAN ÖDÜLLERLE DÖNDÜ 
Festivalin endüstri bölümü olan “Antalya Film Forum”da kurgu aşamasındaki film projelerinin yarıştığı “Work in Progress” bölümündeki tüm ödülleri TRT yapımları kazandı. Şeyhmus Altun’un yönettiği, Fevziye Hazal Yazan’ın yapımcılığını üstlendiği TRT destekli “Memento Non Mori” büyük ödül olan “Antalya Film Forum Uzun Metraj Kurmaca Work in Progress Ödülü”nü kazandı. Film ayrıca “The TamTam Color Suit”, “Finishing Destek Ödülü” ve “Chantier Films Dağıtım Destek Ödülü”nün de sahibi oldu. Şeyhmus Altun’un ilk uzun metrajlı kurmaca filmi olan “Memento non Mori”, Anadolu’da bir kasabada bir kimya fabrikasında çıkan amansız yangının Esma’yı ve ailesini derinden etkilemesini anlatıyor.

TRT ortak yapımı “Günyüzü” filmi de “Antalya Film Forum Work in Progress”te en büyük ikinci ödül olan “Jüri Özel Ödülü”nü kazandı. Banu Sıvacı’nın yönettiği, Yusuf Aslanyürek ve Orkun Huylu’nun yapımcılığını üstlendiği film, kariyerinin sonlarında bir müzisyen olan Suna’nın zemin tehdidi nedeniyle tahliye edileceğini öğrendiği köyüne dönmesini ve kendi melankolik kişiliği ile yüzleşmesini anlatıyor.

Festivalin “Uluslararası Yarışma Bölümü”nde, “12 Punto 2021”de TRT ortak yapım ödülü kazanan “Meryem” filmi de yarıştı. Festivalin “Sınırlardan Sınırsızlığa” başlıklı bölümünde ise Polonyalı usta yönetmen Agniezska Holland’ın TRT ortak yapımı “Green Border” (Yeşil Hudut) filmi gösterildi.