Merkel, görev süresine dair tartışmalı kararlarını savunurken dünya geleceği için endişelerini dile getiriyor.
CDU'nun yeni lideri Friedrich Merz, muhafazakâr çizgisiyle Merkel’in mirasından uzak bir profil sergiliyor.
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, görevi bıraktığı 2021 yılında hem ülke içinde hem de uluslararası arenada yüksek bir popülerlikle anılıyordu. Görevde olduğu sürede mali kriz, 2015 göçmen krizi ve 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı gibi pek çok zorlu süreci yönetti.
Merkel’in ilk kez yayımlanan anıları, görevdeki kararlarını hem savunduğu hem de bazılarını pişmanlıkla ele aldığı bir iç hesaplaşmayı gözler önüne seriyor. Ayrıca, eski liderin dünya ve geleceği için duyduğu endişeyi de yansıtıyor.
Rusya Politikaları ve Ukrayna Eleştirileri
Merkel, özellikle Ukrayna’dan gelen eleştirilerle Rusya’ya karşı tutumunda "fazla yumuşak" olmak ve Almanya’nın ucuz Rus gazına bağımlılığı artırmakla suçlanıyor. Ancak eski lider, Ukrayna'nın NATO üyeliğiyle ilgili 2008 zirvesinde bu süreci engelleme kararını savunuyor.
Merkel, "Ukrayna’nın NATO üyeliğini o dönemde kabul etmek, yalnızca Putin’i daha erken kışkırtırdı," diyerek bu kararından dolayı özür dilemeyeceğini belirtti.
Trump ve Musk’a Yönelik Eleştiriler
Merkel, kitabında eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik keskin eleştirilerde bulunuyor. Trump’ı "grievance (şikâyet) odaklı" ve "kişisel suçluluk hissettirme amacında bir lider" olarak nitelendiriyor.
Ayrıca, ABD'nin yeni "devlet verimliliği" departmanını yöneten Elon Musk’a yönelik de endişelerini dile getiriyor. Merkel, teknoloji şirketlerinin siyasetteki etkisini "benzersiz bir zorluk" olarak tanımlıyor ve politikaların "güçlüler ile sıradan vatandaşlar arasındaki sosyal dengeyi sağlaması gerektiğini" savunuyor.
CDU ve Almanya’nın Geleceği
Merkel’in kitabı, Şansölye Olaf Scholz'un koalisyon hükümetinin çökmesinin ardından 23 Şubat'ta yapılacak erken seçimler öncesinde yayımlandı. Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), kamuoyu yoklamalarında %32 ile lider durumda.
Partinin yeni lideri Friedrich Merz, Merkel’in daha merkezci politikalarından uzaklaşıp muhafazakâr bir çizgi izliyor. Özellikle göç politikalarında Merz, 2015’teki sınırları açma kararından çok daha sert bir yaklaşımı benimsiyor.