Türkiye sivil bir anayasa yapıp yürürlüğe koymayı başardığı andan itibaren vesayetçi sistemden tam anlamıyla kurtulmuş olacak. Bu sebeple sancılı seyreden sürecin ne şekilde ilerleyeceği belli oldu. AK Parti’nin hazırlayacağı metin Meclis’te yeterli oyu bulabilirse muhtemelen referanduma gidilecek ve millet onaylarsa sivil anayasamıza kavuşmuş olacağız.
Madem sivil bir anayasa hazırlanıyor, bu aşamada çeşitli kesimlerin görüşleri önemli olmalı değil mi? Durumdan vazife çıkardım kendime. Hukukçu değilim ancak anayasada yer alacak maddelerden ziyade ruhu hakkında bir şeyler söyleyebilirim belki dedim ben de.
Haydi sunum cümlesini anayasa diliyle yazalım: T.C vatandaşı olmanın kıvancı ve mer’i anayasaya “Hayır” oyu veren yüzde 8’lik kesime dâhil olmanın bahşettiği onurla, eğer yeni anayasaya bir dibace konması düşünülmekte ise yazım çalışmalarına bir katkıda bulunmak üzere kaleme aldığım başlangıç bölümünü TBMM’nin ve yüce milletimizin ilgisine sunarım.
T.C ANAYASASI BAŞLANGIÇ
Biz, tarih boyunca yaşadığımız topraklar üzerinde özümsediğimiz ve geliştirdiğimiz medeniyetin ve insanlığın ortak değerlerinin mirascısı, dünya milletler ailesinin şerefli bir üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin onlarca farklı etnik kökene ve her türden inanca mensup kadın ve erkek yurttaşları; temelini insan onurunun oluşturduğu hak ve özgürlüklere dayalı eşitlikçi ve barış içinde yaşayan bir toplumu birlikte kurmak, eşitlik, özgürlük, adalet içinde kardeşçe beraber yaşama irademizi, ortak değerlerimizi, kültür ve sanat birikimimizi, farklılıklarımızın zenginliğimizin ayrılmaz bir parçası olduğu bilincini, yerkürenin tabiî varlığından cennet vatanımızın payına düşen gökyüzünü, havayı, suyu, denizleri, dağları, hayvan varlıklarını, ay’ı, güneş’i, iklimi, bitki örtüsünü ve yeraltı kaynaklarını tahrip etmeden gelecek kuşaklara emanet etmek amacıyla bu Anayasayı hazırladık.
Sadakatle bağlı kalacağımız Anayasamızın temel amacı, insan onuruna sahip olmaktan kaynaklanan ve devletimizin ana varoluş ilkesi olan temel hak ve özgürlüklerimizin güvence altına alınması ve egemenliği adımıza kullanan erklerin kuvvetler ayrılığı ilkesi çerçevesindeki yetki ve görevlerinin düzenlenmesidir.
Yaşadığımız toprakların ve kültür mirasımızın genlerimize nakşettiği kardeşlik ideali ile özgürlük, bağımsızlık ve dayanışmanın; engin tarihsel birikimi, Asya ve Avrupa’yı birleştiren müstesna konumu ile çeşitli kökenlere ve kültür dünyasına mensup yurttaşlarının çeşitliliği ve birliği içinde insanlığın ortak mirasına sayısız hediyeler vermiş Türkiye’mizin kurucu değerleri olduğunu bu metinle tüm dünyaya ilan ederiz.